نشنال اینترست: تهدید‌های آمریکا بر ایران اثر نخواهد گذاشت

کد خبر: 1356503

نشریه آمریکایی می‌گوید که چهار رئیس‌جمهور مختلف آمریکا ایران را تهدید کرده‌، اما هیچگاه به آن جامه عمل نپوشانده‌اند و واشنگتن در مذاکرات اهرم فشار کمی علیه تهران دارد.

نشنال اینترست: تهدید‌های آمریکا بر ایران اثر نخواهد گذاشت

در حالی که رئیس‌جمهور آمریکا دونالد ترامپ مدعی شده که به دنبال توافقی هسته‌ای با ایران است، دولتمردان آمریکایی بارها ایران را به شیوه‌های مختلف تهدید کرده‌اند. با این حال به گفته تحلیلگر نشنال اینترست آمریکایی‌ها «عاقلانه است که بداند تهران احتمالاً به میز مذاکره نه از ترس واشنگتن، بلکه به دلیل فرصت‌طلبی می‌آید.»

نشنال اینترست روز چهارشنبه با اشاره به این نکته افزود که این مذاکرات می‌توانند تهدید بازگشت تحریم‌های جهانی در پاییز امسال را برای تهران کاهش دهد. با این حال در حال حاضر پس از سه دور مذاکره مسائل عمده‌ای میان ایران و آمریکا همچنان حل‌نشده باقی مانده است.

رئیس‌جمهور آمریکا به صورت علنی تهدید کرده که در صورت عدم دستیابی به توافق، علیه تأسیسات هسته‌ای ایران از زور استفاده خواهد کرد، اما تهران دلایل خوبی برای شک و تردید در این باره دارد.

طبق این گزارش، اولاً ترامپ چهارمین رئیس‌جمهوری است که در ربع قرن گذشته تهدید به استفاده از زور کرده، اما به جای آن به مصالحه روی آورده و ایران برنامه‌های هسته‌ای و موشک‌های بالستیکی خود را پیش برده است. به همین دلیل تهران ممکن است به طور منطقی فرض کند که واشنگتن، صرف‌نظر از اینکه کدام حزب در قدرت باشد، تمایلی به استفاده از زور علیه ایران ندارد.

علاوه بر این ترامپ چند هفته پیش نیز تهدید کرده بود که اگر جنبش حماس تمام زندانیان صهیونیست را فوراً آزاد نکند، «جهنم به پا خواهد شد.» با این حال او اقدام نظامی را دنبال نکرد.

با توجه به پیامدهای بسیار جدی‌تر اقدام نظامی علیه ایران، چرا تهران باید نتیجه بگیرد که او برنامه هسته‌ای ایران را فلج خواهد کرد؟ همچنین به نظر نمی‌رسد واشنگتن در مورد خط قرمز مذاکراتی خود قاطع باشد. فرستاده ویژه ترامپ در امور خاورمیانه استیو ویتکاف اخیراً پیشنهاد داد که به عنوان بخشی از توافق، تهران می‌تواند غنی‌سازی اورانیوم را در سطوح پایین را ادامه دهد، به جای اینکه مجبور به برچیدن برنامه هسته‌ای خود شود.

منتقدان دولت کنونی آمریکا گفته‌اند که ترامپ به دنبال چیزی شبیه به توافق جامع اقدام مشترک سال ۲۰۱۵ (برجام) است که در دوره رئیس‌جمهور اسبق آمریکا باراک اوباما تنظیم و ترامپ در سال ۲۰۱۸ از آن خارج شد. 

پس از این انتقادات واشنگتن موضع خود را سخت‌تر کرد. وزیر امور خارجه آمریکا مارکو روبیو اظهار داشت که ایران تنها می‌تواند یک برنامه هسته‌ای غیرنظامی داشته باشد که از سوخت هسته‌ای وارداتی استفاده کند.

بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل، این شورا تنها تا اکتبر فرصت دارد تصمیم بگیرد که آیا تحریم‌ها را، به ادعای نقض برجام توسط ایران، بازگردانند یا خیر.

از طرفی دیگر در حالی که هر یک از طرف‌های توافق پنج عضو دائم شورای امنیت به علاوه آلمان می‌توانند مکانیسم بازگشت تحریم‌ها را فعال کنند، خروج آمریکا از توافق این سؤال را مطرح می‌کند که آیا ایالات متحده نیز هنوز این قدرت را دارد یا دیگر چنین اجازه‌ای نخواهد داشت.

در نتیجه واشنگتن ممکن است مجبور شود انگلیس، فرانسه یا آلمان را متقاعد کند که تحریم‌ها را فعال کنند. به گفته تحلیلگر آن طور که تهران شرایط را می‌بیند، روابط آمریکا و اروپا به دلیل تعرفه‌های ترامپ، تلاش‌های او برای تحمیل توافق صلحی دوستانه با روسیه بر اوکراین، و تمسخر او نسبت به ائتلاف غربی، تیره و تار شده است.

در واقع کارشناس می‌گوید که اکنون تهران درخواست دیدار با این کشورهای اروپایی را قبل از ادامه مذاکرات با واشنگتن مطرح کرده و ممکن است تلاش کند ایالات متحده را از متحدانش در سیاست ایران جدا کند.

همه این‌ها باعث می‌شود مذاکره‌کنندگان آمریکایی اهرم کمتری علیه همتایان ایرانی خود داشته باشند که به گفت نشنال اینترست، انگیزه‌ای برای طولانی کردن مذاکرات تا رسیدن به ماه اکتبر و پایان محدودیت‌های قطعنامه 2231 دارند.

علاوه بر این، هیچ رئیس‌جمهوری در آمریکا، چه در سیاست خارجی و چه داخلی، سرخود عمل نمی‌کند و در حال حاضر محبوبیت ترامپ در حال کاهش است، اعتماد مصرف‌کنندگان رو به افول بوده و احتمال رکود اقتصادی در حال افزایش است. 

به گفته تحلیلگر، اگرچه تهران نیز به خاطر فشار‌های اقتصادی تمایل به مذاکره دارد، اما این چالش‌ها ممکن است تمایل ترامپ را برای ادامه مذاکرات، به امید دستیابی به یک توافق افزایش دهد،‌ چراکه او به دنبال ادعای پیروزی و تقویت جایگاهش در داخل کشور است./فارس

 

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

تازه های سایت