رئیس جمهور پاسخ 73000000 نفری مردم به رفراندوم یارانه‌ای را فراموش کرده است؟

کد خبر: 391193

اظهارات روحانی در شرایطی مطرح شد که گویا جریان اصلاحات که این روزها دم از حمایت از دولت یازدهم می زند، منتظر چنین سخنانی بودند. چراکه بلافاصله پس از مطرح شدن این جملات از زبان رئیس دولت، رسانه های اصلاح طلب به انتشار و تئوریسین های این جریان به تحلیل و بررسی ماجرای همه پرسی پرداختند. اصلاح طلبانی که خود در گذشته و در زمان دولت اصلاحات، یکبار دیگر مسئله رفراندوم را مطرح کرده بودند.

رئیس جمهور پاسخ 73000000 نفری مردم به رفراندوم یارانه‌ای را فراموش کرده است؟
سرویس سیاسی « فردا »- جند روز پیش بود که حسن روحانی، رئیس‌جمهور، در نخستین همایش اقتصاد ایران که در سالن اجلاس سران کشورهای اسلامی برگزار شد، حضور یافت و به موضوعات مختلفی اشاره کرد که مهمترین آنها در خصوص مبحث همه پرسی بود: « قانون اساسی به ما می‌گوید در مسائل مهم به جای اینکه قانون در مجلس تصویب شود، ماده قانونی به همه‌پرسی گذاشته شود. ما یک بار هم که شده از مردم بپرسیم.» این اظهارات روحانی در شرایطی مطرح شد که گویا جریان اصلاحات که این روزها دم از حمایت از دولت یازدهم می زند، منتظر چنین سخنانی بودند. چراکه بلافاصله پس از مطرح شدن این جملات از زبان رئیس دولت، رسانه های اصلاح طلب به انتشار و تئوریسین های این جریان به تحلیل و بررسی ماجرای همه پرسی پرداختند. اصلاح طلبانی که خود در گذشته و در زمان دولت اصلاحات، یکبار دیگر مسئله رفراندوم را مطرح کرده بودند. اما اظهارات رئیس جمهور نکاتی را در بر داشت که در ادامه به آنها پرداخته شده است. نکته اول- تکرار ادعای مجلس ششمی ها ششمین دوره مجلس شورای اسلامی، بارزترین مصداق مجلس مدنظر اصلاح‌طلبان بوده و هست. مجلسی که اکثریت قاطع آن در اختیار این جریان بود و پرحاشیه‌ترین و تندروترین مجلس در دوره‌های نه‌گانه مجالس شورای اسلامی نام گرفت که با سر و صداهای فراوانی همراه بود. حاشیه آفرینی‌های مجلس ششم بسیار بود اما یکی از مهمترین موارد مطرح شده در آن زمان طرح مسئله برگزاری رفراندوم بود که سر و صدای زیادی نیز ایجاد کرد.
طول دوره چهار ساله، این مجلس همواره با جنجال همراه بود، به طوری که طرح ها و لوایح این مجلس نیز عموما حاشیه‌هایی جدی با خود داشت. اما اولین و آخرین تلاش جدی برای برگزاری همه پرسی‬ در ۳۶ سال گذشته، در مجلس ششم صورت گرفت. جایی که رهبران فراکسیون اکثریت جبهه دوم خرداد که بیش از دو سوم آرای مجلس را در اختیار داشتند با هماهنگی با دولت اصلاحات، طرح همه پرسی در مورد نظارت استصوابی شورای نگهبان در انتخابات را تهیه کردند اما مقاومت رئیس وقت مجلس شورای اسلامی مانع از طرح و برگزاری همه پرسی شد. این در شرایطی بود که اکثر افرادی که در آن زمان خواستار همه پرسی شده بودند، سرانجام در روزهای پایانی حضور خود در خانه ملت، بلبشوی استعفا و تحصن در مجلس را به راه انداختند و در طول سال های گذشته یکی پس از دیگری به مخالفان نظام و جمع اپوزوسیون پیوستند. نکته دوم- رفراندوم یارانه اواخر سال گذشته و بعد از پایان رسیدگی و بررسی های نمایندگان مجلس شورای اسلامی بر بودجه سال 93 بود که خبرهایی مبنی بر ثبت نام مجدد دولت برای دریافت یارانه های نقدی مطرح شد. این طرح زمانی از سوی دولت اعلام شد که قانون مجلس، دولت را موظف ساخت تا در سال 93، اقدام به حذف افراد متمول جامعه از دریافت یارانه کند. اهالی دولت نیز در اولین گام تصمیم گرفتند تا با درخواست از مردم، مسئله دریافت یارانه توسط ثروتمندان را به این صورت حل کنند.
بعد از ایام عید نوروز اقدامات دولت آغاز شد و تبلیغات گسترده ای نیز در سطح رسانه ها و صدا و سیما برای انصراف مردم از دریافت یارانه نقدی صورت گرفت. دولتی ها نیز که هنوز به عمر یک سالگی خود نرسیده بودند امید داشتند تا با توجه به آرای مردم در انتخابات خرداد 92، این بار نیز تعداد قابل توجهی از مردم به درخواست حسن روحانی پاسخ مثبت دهند. این در شرایطی بود که در همان برهه نزدیک به 73 میلیون نفر از مردم کشور برای دریافت یارانه نقدی فرم پر کرده و تنها درصد کمی از هواداران حسن روحانی، برخی نمایندگان مجلس و مدیران دولتی اقدام به انصراف از دریافت یارانه نقدی کردند. حال سوال اینجاست که آیا رفراندوم می تواند کمکی به پیشرفت فعالیت های دولت یازدهم نماید یا خیر. این در شرایطی است که دولتی ها یکبار در اواسط اردیبهشت ماه سال گذشته نه به صورت مستقیم، اما در شرایطی شبیه به یک همه پرسی، اقدام به برگزاری رفراندوم یارانه ای کردند و پاسخ کمتر از 5 درصدی مردم را دریافت کردند. نکته سوم- اصلاح طلبان و دولت بدون شک یکی از گروه هایی که دولت را وامدار خود می داند اصلاح طلبان هستند که در جریان انتخابات ریاست جمهوری سال 92، تمام تلاش خود را به کار بردند تا حسن روحانی به جایگاه ریاست جمهوری دست یابد. این در شرایطی بود که روحانی پس از کسب این جایگاه، تعامل چندان مناسبی با اصلاح طلبان نداشت و فقط آن دسته از اصلاح طلبانی که در گذشته با روحانی ارتباط نزدیک تری داشتند توانستند وارد دولت شوند. همین بی توجهی خشم برخی از افراطیون جریان اصلاحات را برافراشت و در طول این مدت هر چند ادعای حمایت از دولت توسط لیبرال ها مطرح شد، اما همواره اقدامات وتحرکات این جریان موجب شد تا دولت مورد هجمه منتقدان قرار گیرد. حالا حسن روحانی در شرایطی موضوع رفراندوم را مطرح کرده که هیچ صحبت دیگری در این باره انجام نشده و رئیس جمهور نیز تنها از علاقه خود برای این اقدام سخن گفته است. این در شرایطی است که طی یکی دو روز گذشته اصلاح طلبان هر تحلیلی که خواسته و توانستند، بر این اظهارنظر روحانی درج کردند. از مسئله رفع حصر و مذاکره با آمریکا تا پرونده هسته ای و حذف یارانه ها، جزو نکاتی بود که اصلاح طلبان و رسانه های این جریان در این 2 روز آن را مطرح کرده اند. حال با فرض اینکه پیشنهاد روحانی به سود کشور و در جهت منافع نظام باشد، ذوق زدگی اصلاح طلبان و تحلیل های دور از ذهن آنها سبب شده تا طرح پیشنهادی روحانی نیز به بدترین شکل جلوه داده شود.
۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

تازه های سایت