تختروانچی: سازمان شانگهای تهدید ترامپ علیه ایران را محکوم کند / آمادگی همکاری ایران با ساختار منطقهای مبارزه با تروریسم
معاون سیاسی وزارت امور خارجه امروز در مسکو با اشاره به تهدید به بمباران ایران از سوی ترامپ، از سازمان همکاری شانگهای خواست که در بیانیهای این اظهارات تهدیدآمیز را محکوم کند.

معاون سیاسی وزارت امور خارجه امروز در مسکو با اشاره به تهدید به بمباران ایران از سوی ترامپ، از سازمان همکاری شانگهای خواست که در بیانیهای این اظهارات تهدیدآمیز را محکوم کند.
مجید تختروانچی معاون سیاسی وزارت امور خارجه که برای شرکت در نشست رایزنیهای سیاسی و امنیتی سازمان همکاری شانگهای با حضور معاونان وزرای خارجه کشورهای عضو در مسکو حضور دارد، امروز (پنجشنبه) ۱۴ فروردینماه ضمن شرکت در این نشست در پنل اول این نشست با عنوان «تعمیق هماهنگی سیاست خارجی کشورهای عضو سازمان شانگهای» و همچنین پنل دوم با عنوان «بروزرسانی جامع فعالیتهای سازمان شانگهای بهبود مکانیسمها برای مقابله با چالشها و تهدیدات مشترک»، به ایراد سخنرانی پرداخت.
* تهدید ترامپ
وی با اشاره به تهدید اخیر دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران، این سخنان را خطرناک و در تضاد با اصول اساسی حقوق بینالملل و منشور سازمان ملل خواند.
به گزارش فارس، دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا یکشنبه دهم فروردینماه در مصاحبه با انبیسی گفت که اگر با ایران درباره برنامه هستهای به توافق نرسیم به آنها حمله کرده و تحریمهایی علیه آنها اعمال میکنیم. وی همچنین ایران را تهدید به بمباران کرد.
تختروانچی با اشاره به درخواست ایران از شورای امنیت سازمان ملل برای محکومیت این اظهارات تهدیدآمیز، از سازمان همکاری شانگهای هم خواست که موضع مشابهی را در محکومیت این اظهارات اتخاذ کند.
این دیپلمات ارشد ایرانی با اشاره به ماده یک منشور سازمان همکاری شانگهای درباره احترام به حاکمیت، تمامیت ارضی کشورها و عدم مداخله در امور داخلی آنها، افزود: زمان آن فرارسیده که سازمان همکاری شانگهای نیز در این زمینه بیانیهای صادر و تهدید به استفاده از زور علیه یکی از کشورهای عضو این سازمان را محکوم کرده و از شورای امنیت بخواهد که به مسئولیتهای خود در راستای حفظ صلح و امنیت بینالمللی عمل کند.
* تدوین نقشه راه جامع
معاون سیاسی وزارت امور خارجه در ادامه سخنان خود به اهمیت ژئوپلیتیکی و ژئواکونومیکی سازمان همکاری شانگهای اشاره کرد و بر ضرورت تدوین نقشه راه جامع در این سازمان که مهمترین مسائل سازمان در حوزه صلح، امنیت و ثبات منطقهای را در بر بگیرد، تأکید کرد و افزود: چنین نقشه راهی برای توسعه پایدار منطقه ما ضروری است، چرا که این منطقه در طول تاریخ همواره از جنگها، منازعات، دخالت خارجی و چالشهایی چون تروریسم و قاچاق مواد مخدر در رنج بوده است.
این دیپلمات ارشد ایرانی همچنین استفاده غیرقانونی از اهرم تحریمهای یکجانبه را یکی از چالشهای دنیای امروز خواند که از سوی دولتهای غربی علیه کشورهای در حال توسعه استفاده میشود. تحریمهای یکجانبه آسیبپذیرترین اقشار جوامع را هدف قرار میدهد و اقدامی غیرانسانی و جنایتکارانه است.
* آمادگی همکاری ایران با ساختار منطقهای مبارزه با تروریسم
تختروانچی در پنل دوم این نشست طی سخنانی عنوان کرد که جمهوری اسلامی ایران بهعنوان یکی از قربانیان تروریسم، نقشی پیشرو در مقابله با تهدیدات ناشی از تروریسم، جرائم سازمان یافته و قاچاق مواد مخدر در منطقه داشته و در این راه شهدای بسیاری را تقدیم کرده است.
معاون وزیر خارجه به مبارزه سردار شهید قاسم سلیمانی با گروههای تروریستی منطقه به ویژه داعش اشاره کرد و گفت: آمادهایم با ساختار منطقهای مبارزه با تروریسم سازمان شانگهای (RATS) نیز همکاری کنیم.
وی همچنین پیشنهاد داد که مرکز تحقیق و پژوهش برای بررسی ریشههای افراط گرایی و تروریسم ایجاد شود.
به گزارش فارس، سازمان همکاری شانگهای در سال ۱۹۹۶ میلادی توسط رهبران چین، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان و تاجیکستان با هدف برقرار کردن موازنه قدرت در برابر نفوذ آمریکا و ناتو به نام شانگهای پنج پایهگذاری شد و بعد از پیوستن ازبکستان به آن، سازمان همکاری شانگهای نام گرفت. این سازمان رسما در ۱۵ ژوئن ۲۰۰۱ میلادی تأسیس شد. جمهوری اسلامی ایران در سال ۲۰۰۵ و چهار سال بعد از تشکیل رسمی این سازمان به همراه هند و پاکستان عضو ناظر سازمان همکاری شانگهای شد و یک سال بعد ( ۲۰۰۶ میلادی) درخواست عضویت دائم در این سازمان را مطرح کرد.
عضویت دائم ایران بالاخره بعد از ۱۶ سال و در بیست و یکمین اجلاس سران سازمان در ۲۶ شهریور ۱۴۰۰ با حضور شهید سید ابراهیم رئیسی در دوشنبه پایتخت تاجیکستان مورد پذیرش قرار گرفت و سران هشت کشور اصلی موافقت خود را با تبدیل عضویت ایران از عضو ناظر به اصلی اعلام کردند. یک سال بعد یادداشت تعهدات عضویت دائم ایران در سازمان همکاری شانگهای در ۲۳ شهریور ۱۴۰۱ توسط شهید حسین امیرعبداللهیان در نشست سران شانگهای در سمرقند امضا شد. ۱۳ تیر ۱۴۰۲ و در بیست و سومین نشست سران سازمان که به صورت مجازی و به ریاست هند برگزار شد، رسما عضویت ایران در شانگهای به عنوان نهمین عضو اصلی اعلام شد.
چهارم ژوئیه ۲۰۲۴ نیز بلاروس به عضویت این سازمان درآمد و در حال حاضر ۱۰ کشور شامل روسیه، چین، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ازبکستان، هند، پاکستان، ایران و بلاروس اعضای این سازمان را تشکیل میدهند.
دیدگاه تان را بنویسید