اسلامی: فناوری هستهای را ارزان به دست نیاوردهایم که به آسانی از دست بدهیم
معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران گفت: طرفهای غربی باید بپذیرند که فناوریهای نوین، اگرچه زمانی در انحصار مطلق آنها بود، توسط مردم ایران با هزینههای فراوان، جانفشانی فرزندان این سرزمین و تحقیقات درونزا به دست آمده است. ما این فناوری را ارزان به دست نیاوردهایم که به آسانی از دست بدهیم.

معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران گفت: طرفهای غربی باید بپذیرند که فناوریهای نوین، اگرچه زمانی در انحصار مطلق آنها بود، توسط مردم ایران با هزینههای فراوان، جانفشانی فرزندان این سرزمین و تحقیقات درونزا به دست آمده است. ما این فناوری را ارزان به دست نیاوردهایم که به آسانی از دست بدهیم.
محمد اسلامی، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در حاشیه بازدید از نمایشگاه دستاوردهای صنعت هستهای که در محل برگزاری سیویکمین کنفرانس هستهای ایران برگزار شده است، گفت: الحمدلله، امروز ما شاهد برگزاری سی و یکمین کنفرانس ملی هستهای کشور هستیم که در این مکان برگزار میشود. استقبال فوقالعادهای از این کنفرانس صورت گرفته است. با توجه به روندی که کنفرانس طی کرده، استقبال بینظیری را شاهد هستیم. یکی از شواهد آن ثبتنام و حضور دانشجویان و اساتید است که حدود ۱۲۰۰ نفر ثبتنام کرده و حاضر شدهاند. مقالاتی که ارسال شده، بیش از ۵۰۰ مقاله بوده که بیش از ۸۰ درصد این مقالات پذیرفته شده است. این خود یک دستاورد کاملاً متفاوت نسبت به گذشته محسوب میشود.
وی ادامه داد: از همه اینها مهمتر، ۳۰ دانشگاه در این عرصه حضور پیدا کردهاند. برای ما مهم است که بتوانیم زمینهها را فراهم کنیم و سیاستهای حمایتی و پشتیبانی خود را پابرجا نگه داریم تا علوم و فنون هستهای در کشور روزافزون پیشرفت کند. هم نیروی انسانی تربیت شود و هم تولید علم و فناوری صورت گیرد. با توجه به فرآیندهایی که در سازمان انرژی اتمی ایران وجود دارد و آن شیوه و رویهای که در سازمان وجود دارد، در قالب چرخه نوآوری، فرآیند تبدیل ایده به محصول به لطف الهی زمان کوتاهی را به خود اختصاص میدهد. این مهارت و این ظرفیت در سازمان وجود دارد که به خوبی میتواند یافتههای علمی را به فناوری تبدیل کند و فناوری را به سیستم سامانهای که بتواند به کارگیری شود و استفاده آن در صنعت و جامعه را محقق کند، تبدیل نماید. با این زمینه و فرصتی که موجود است، توسعه فعالیت و همکاری با دانشگاهها نیز در دستور کار بوده و ما امروز شاهد این تعاملات هستیم. این تعاملات شامل تعیین عنوان رسالهها، مشارکت در تجهیزات آزمایشگاهها و حمایت از اساتیدی است که با گرنت بتوانند تحقیقات خود را گسترش دهند. همچنین، تحقیقات سفارشی که در پروژهها دانشگاهها بتوانند مشارکت کنند و از طریق همکاری با صنعت، روند تربیت نیروی انسانی و تولید علم را افزایش دهند.
معاون رئیس جمهور گفت: این نکات، نکات کلیدی و محوری راهبرد سازمان توسعه علوم و فنون است که انشاءالله بتواند چرخ حرکت فعالیت علمی کشور را پشتیبانی و رونق بخشد. ما با معاونت محترم علمی ریاست جمهوری در سه سرفصل مهم که کشور اکنون به آن نیاز دارد، در کنار فناوریهای هستهای که امروز در حال گسترش است، مباحث مربوط به حوزه کوانتوم، لیزر و پلاسمای سرد را توافق کردهایم که در سال ۱۴۰۴ مشترکاً بیشتر به آن توجه کنیم و کشور را در مسیر سلامت، انشاءالله حمایت کنیم.
ایران هیج فعالیت هستهای پنهان و سایت اعلام نشدهای ندارد
اسلامی همچنین در پاسخ به سوالی در خصوص مذاکرات ایران و آمریکا گفت: ترکیب کلی آخرین دور مذاکرات، همانگونه که آقای دکتر عراقچی در مصاحبه خود به آن اشاره کردند، بر این اصل استوار است که طرف مقابل باید جدیت و اراده لازم برای حلوفصل موضوع را داشته باشد و از سیاست فشار حداکثری که دیگر منسوخ شده و تحریمهای بیحسابوکتاب استفاده نکند. فعالیتهای ما کاملاً شفاف است و جمهوری اسلامی ایران بارها اعلام کرده که به دنبال سلاح هستهای نیست. این اتهامات نخنما دیگر اعتباری ندارد و تاریخ مصرف آن گذشته است. آنها باید بپذیرند که فناوریهای نوین، اگرچه زمانی در انحصار مطلق آنها بود، توسط مردم ایران با هزینههای فراوان، جانفشانی فرزندان این سرزمین و تحقیقات درونزا به دست آمده است. ما این فناوری را ارزان به دست نیاوردهایم که به آسانی از دست بدهیم.
وی در خصوص درخواستهای مطرح شده برای برچیده شدن زیرساختهای هستهای ایران نیز گفت: در رابطه با نابود کردن صنعت هستهای یا برچیدن صنعت غنیسازی. صنعت غنیسازی اساس و پایه صنعت هستهای است. شما اگر بخواهید صنعت هستهای داشته باشید، باید اساس و پایه آن را داشته باشید. این حرف در گذشته نیز مطرح بوده و یک دوره نیز ۵۰ سال پیش آمریکاییها با کشور ما این را تجربه کردند. یک بار هم همین حرف را زدند که کنسرسیوم تشکیل دهیم. ایران پول داده و سرمایهگذاری کرده است. همین صنعت هستهای که امروز در فرانسه هست، با پول مردم ایران تأمین شده و با همین وعده و وعید و مفروضات، سرمایهگذاری ایران انجام شده است. آنها کنسرسیوم را تشکیل دادند، اما بعد کشور ایران از آن بیبهره بوده و آن سرمایه نیز از دست رفته است.
وی تاکید کرد: ما امروز کاملاً فعالیتمان روشن و واضح است. سیپیاف ما، چهارچوب برنامه هستهای ایران، بیش از دو و نیم سال است که در اختیار آژانس قرار گرفته و ابعاد آن کاملاً واضح است. هیچ فعالیت پنهانی و هیچ سایت اعلام نشدهای وجود ندارد. اصلاً گذشته ساعات شبانهروز در دنیا و در ایران به آژانس بیشتر از این فرصت نمیدهد که بخواهد از صنایع هستهای ایران بازرسی کند. آنها به طور مداوم و روزانه از تأسیسات ما بازدید میکنند، نظارت دارند و هیچگونه فعالیت اعلام نشدهای در گذشته و حال وجود نداشته و مطابق ضوابط آژانس حرکت تهران ادامه دارد.
طرفهایی که به تعهدات خود پایبند نبودهاند، نمیتوانند مدعی عدم پایبندی ما باشند
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در خصوص پیگیری مصوبات سفر مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی به ایران نیز گفت: بیانیه تهران که ما با ایشان تفاهم کردیم در اسفند ۱۴۰۱ ملاک پیگیریهای ماست. در این بیانیه، ما با یک مغایرت و عدم تطابقی در گزارشهای آژانس همیشه مواجهایم که ذهن مردم دنیا را منحرف میکند به خاطر نوع گزارشی که آژانس میدهد. قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل بر اساس سند برجام است. برجام یک توافق چندجانبه است که طرفین متعهد نیز در آن مسئولیتها و تعهداتی داشتند. ایران در آن چارچوب تمام تکالیف خود را یکطرفه انجام داده است.
وی افزود: اکنون کسانی که تعهدات خود را انجام نداده و مانع دیگران نیز شدهاند، نمیتوانند مدعی باشند که چرا ما به تعهدات خود عمل نمیکنیم. همیشه اعلام کردهایم که آنها باید به تعهداتشان بازگردند و ما نیز به تعهدات خود برمیگردیم. این موضع کاملاً شفاف، قانونی و رسمی جمهوری اسلامی ایران است. قانون اقدام راهبردی نیز که ما در آن چارچوب فعالیت میکنیم، بر اساس همین اختیار قانونی است که در برجام و در قطعنامه ۲۲۳۱ وجود دارد.
اسلامی تاکید کرد: بنابراین ما به آژانس اعلام کردیم که ارتباط شما با ما و مبنای بازرسی و نظارت صنایع هستهای ایران، پادمان و انپیتی است. شما در چارچوب پادمان و انپیتی نظارت میکنید. بنابراین اگر شما صحبت از تداوم دانش میکنید، در این چارچوب بگویید چه خلایی داریم و ما آن را برطرف خواهیم کرد. بنده در بند دو نیز گفتیم که برای موارد باقیمانده، چون موارد باقیمانده چهار مورد بود، دو مورد آن بر اساس همین بیانیه و تعاملات حل شد. ما گفتیم این دو مورد باقیمانده را در این چارچوب حل و فصل میکنیم. به همین خاطر هم گفتیم معاونین طرفین بنشینند و یک مدلی را برای پیگیری این موضوع استخراج کنند. این هم انجام شده و در حال پیگیری است. سفر آقای آپارو بعد از سفر آقای گروسی انجام شد و مجدداً نیز ایشان خواهد آمد و تعاملات برقرار و ادامه دارد.
وی در پایان گفت: آنچه که انجام میدهیم نیز تحت نظارت آژانس قرار دارد. همین موضوع را نیز آقای دکتر عراقچی در مذاکرات به صراحت بیان کردند و مطرح شده است و این نمیتواند مورد اشکال واقع شود. جمهوری اسلامی ایران به دنبال نظامیسازی هستهای نبوده و نیست و همه جا نیز مشخص است که با هدف تسلیحاتی در این موضوع وجود ندارد. غنیسازی که صورت میگیرد، برای مصارف مربوط به طرحها و پروژههایی است که تماماً تحت نظارت آژانس قرار دارد./ایرنا
دیدگاه تان را بنویسید