التماس توافق با کماهمیتسازی غنیسازی
ترامپ با ادعای حل صددرصدی موضوع هستهای گفت ایران نفت دارد انرژی هستهای میخواهد چکار

درحالی که مقامات ایران توقف غنیسازی اورانیوم را خط قرمز غیرقابل مذاکره عنوان کردهاند، ترامپ در اقدامی تأملبرانگیز تلاش میکند با کماهمیت جلوه دادن انرژی هستهای، تهران را به پذیرش هرگونه توافقی وادار کند
جوان آنلاین: درحالی که مقامات ایران توقف غنیسازی اورانیوم را خط قرمز غیرقابل مذاکره عنوان کردهاند، ترامپ در اقدامی تأملبرانگیز تلاش میکند با کماهمیت جلوه دادن انرژی هستهای، تهران را به پذیرش هرگونه توافقی وادار کند. او در اظهاراتی جنجالی ادعا کرد که «ایران وقتی نفت کافی دارد، نیازی به انرژی هستهای ندارد». این موضعگیری همزمان با لحن تهدیدآمیز نهتنها نادیدهگرفتن اهمیت علمی و استراتژیک برنامه هستهای ایران است، بلکه در فضایی که اعتماد دوجانبه به حداقل رسیده، چشمانداز مذاکرات را مبهمتر و پیچیدهتر میسازد.
به گزارش «جوان»، در آستانه دور پنجم مذاکرات غیرمستقیم ایران و امریکا، دونالد ترامپ، رئیسجمهور امریکا بار دیگر درباره احتمال دستیابی به توافق با ایران اظهارنظر کرد. ترامپ جمعه شب با تأکید بر اینکه «به هر طریقی و بهطور صددرصد موضوع هستهای ایران را حل خواهیم کرد» گفت: راهحل با ایران یا خشونتآمیز خواهد بود یا غیرخشونتآمیز، اما آنها به سلاح هستهای دست نخواهند یافت. ما به هر حال به یک راهحل خواهیم رسید. ترامپ در گفتوگو با شبکه فاکسنیوز، گفت: من به مراتب غیرخشونتآمیز را ترجیح میدهم. نمیخواهم خشونتآمیز باشد، اما آنها سلاح هستهای نخواهند داشت. وی با اشاره به اینکه «ایرانیهای زیادی را در داخل ایالات متحده میشناسم» آنها را افرادی فوقالعاده توصیف کرد و گفت: «فکر میکنم که حصول توافق نزدیک باشد. من فکر میکنم آنها میخواهند به توافق برسند.» این درحالی است که ترامپ در روزهای اخیر با آنچه پیشنهاد مکتوب برای صلح یا به تعبیر خودش «شاخه زیتون» خوانده، ادعا کرده بود این پیشنهاد واضح و سخاوتمندانه است. با این حال، هیچ سندی از این پیشنهاد مکتوب تاکنون منتشر نشده و مقامات ایرانی نیز در پاسخ گفتهاند که چیزی دریافت نکردهاند که قابل بررسی باشد.
رئیسجمهور امریکا در ادامه گفتوگوی خود تلاش کرد حق ایران برای استفاده از انرژی صلحآمیز هستهای را زیر سؤال ببرد و ادعا کرد: «ایرانیها منابع نامحدود نفت و گاز دارند. نفتی که برای ۳۰۰ سال کفاف میدهد. بنابراین چرا باید به انرژی هستهای نیاز داشته باشند. انرژی صلحآمیز هستهای خوب است، اما برای کشوری که نفت دارد، نیازی نیست.» ترامپ همچنین خاطرنشان کرد: ما با آنها در حال مذاکره هستیم. به نظرم آنها [در مذاکرات]پیشرفت زیادی داشتهاند. ترامپ کمافیالسابق تهدیدات خود علیه ایران را تکرار کرد و مدعی شد: «ایران میداند که باید سریع اقدام کند. اگر ایران حرکتی نکند، اتفاق بدی خواهد افتاد.» رئیسجمهور امریکا با اینکه توافق با ایران را در دسترس میداند، اما با این حال سیاست فشار را در دستورکار قرار داده است و در بخش دیگری از گفتوگوی خود یادآور شد: «اگر کسی از ایران نفت بخرد، نمیتواند با امریکا تجارت کند.»
در شرایطی که مقامات ایرانی بر حفظ ظرفیت غنیسازی و دستاوردهای هستهای تأکید دارند، ترامپ با این ادعا که وقتی ایران نفت دارد، چرا انرژی هستهای میخواهد، عملاً خواست تهران برای پیشرفت صلحآمیز علمی را نفی میکند. این درحالی است که خود امریکا بزرگترین تولیدکننده نفت جهان است و دومین زرادخانه هستهای در جهان را در اختیار دارد، ولی با این حال میخواهد ایران را از این دستاورد ارزشمند محروم کند. این رویکرد متناقض نه تنها کمکی به حل بحران نمیکند بلکه فضای مذاکرات را تیره کرده و رسیدن به توافق را دشوارتر میسازد، چراکه زبان تهدید در تضاد مستقیم با اعتمادسازی و پیشبرد روند دیپلماتیک قرار دارد و مقامات تهران نیز بارها گفتهاند که زیر بار زور مذاکره نمیکنند.
مقامات ایران اعلام کردهاند که مسیر مذاکره باز است، اما تنها در صورتی که توافقی عادلانه و همراه با رفع واقعی تحریمها در میان باشد. در فضای سیاسی ایران تردید جدی نسبت به نیت ترامپ وجود دارد و بسیاری معتقدند تجربه گذشته نشان داده که اعتماد به واشینگتن، بدون ضمانتهای بینالمللی و اجرایی دستاوردی نخواهد داشت. ترامپ در تلاش است همزمان با مطرحشدن دوباره مذاکرات، رویکرد فشار حداکثری و تهدید را نیز حفظ کند؛ راهبردی که به زعم او میتواند تهران را وادار به امتیازدهی بیشتر بر سر میز مذاکره کند. با این حال، مقامات ایران بارها تأکید کردهاند که این سیاست آزموده و شکستخورده، نهتنها نتیجهای در بر نخواهد داشت، بلکه ادامه آن تنها روند گفتوگوها را پیچیدهتر و فضای اعتماد را بیش از پیش تضعیف میکند.
نگرانی صهیونیستها از مذاکرات تهران و واشینگتن
درحالی که مقامات امریکایی گفتهاند جزئیات مذاکرات با ایران را به اسرائیل گزارش میدهند، صهیونیستها مدعی هستند که آنها از تمام بندهای گفتوگوها اطلاع دقیقی ندارند. «آلون بن داوید» خبرنگار نظامی شبکه ۱۳ تلویزیون رژیم صهیونیستی با اشاره به اینکه اطلاعاتی که این رژیم از مذاکرات غیرمستقیم ایران و امریکا دریافت میکند، سطحی و عمومی است، درباره نگرانی تلآویو از نحوه مدیریت مذاکرات امریکا با ایران اظهار کرد: ما اکنون با مشکلی جدی مواجه هستیم نهفقط اینکه امریکاییها به ما گوش نمیدهند بلکه به سختی ما را از آنچه در حال وقوع است، مطلع میکنند و ما تنها اطلاعات کلی را دریافت میکنیم. این خبرنگار صهیونیست گفت: «در تیم ویتکاف که مسئول مذاکره با ایران است، کارشناسان واقعی وجود ندارند و این تیم اهمیتی به جزئیات نمیدهد و این مسئله موجب نگرانی اسرائیل است، چراکه این جزئیات هستند که ماهیت توافق را مشخص میکنند.» نتایج نظرسنجی که شبکه ۱۳ تلویزیون رژیم صهیونیستی انجام داد، حاکی است که ۳۳درصد از شرکتکنندگان در این نظرسنجی بر این باور هستند که دونالد ترامپ به اسرائیل پشت کرده است. «جروزالمپست» نیز نوشت: «اسرائیل نگران این است که مذاکرات تهران- واشینگتن به توافقی برخلاف خواستههای امنیتی آن منجر شود و به ایران فضایی برای مانور میدهد تا بدون محدودیتهای کافی برای برنامه هستهای خود، نفوذش را در منطقه تثبیت کند.» این درحالی است که مقامات تلآویو بارها ادعا کردهاند که در صورت توافق بین امریکا و ایران، آنها به صورت مستقل برای مقابله با سیاستهای ایران اقدام خواهند کرد.
منبع: روزنامه جوان
دیدگاه تان را بنویسید