گزارش های ویژه فردا درباره مذاکرات رم ؛
اوضاع در «اتاق وضعیت» ایالات متحده چگونه است؟/ روز بد برای جبهه روبیو و والتز / چراغ قرمز ایران به حضور گروسی در سالن مذاکرات/ خبرهای خوب درباره غنی سازی ایرانی
با آنچه که از مذاکرات امروز رم نمایان شده می توان گفت که جبهه حامی مذاکره یعنی «جی.دی ونس» معاون رئیسجمهور آمریکا، «استیو ویتکاف» ،«پیت هگست» حالا دست بالا را در هدایت ترامپ و پیشبرد مذاکرات دارند .

گروه دیپلماسی فردا: «برچیدن زیرساختها و توانمندیهای هستهای ایران نیز به هیچ عنوان موضوع گفتوگو نخواهد بود.» این جمله گروسی که ساعتی پیش به رسانه ها آمده در واقع تایید همان خبری است که حکایت از برگزیدن (نظارت و رساتی آزمایی ) و برانداختن ایده ( حذف) غنی سازی ایران است.
به بیان دیگر گروسی که البته اجازه نیافته در مذاکرات امروز حضور داشته باشد ( که در آن اشاراتی هست که خواهیم پرداخت) رسما گفته که عبور از یکی از خطوط قرمز ایران که منجر به خروج از مذاکرات توسط تهران می شد منتفی شده است ؛ یک گالن آب سرد روی تیم مخالفان مذاکره با ایران .
جبهه ای متشکل از «مایک والتز» مشاور امنیت ملی و «مارکو روبیو» وزیر امور خارجه آمریکا و البته سناتورهای نزدیک به ترامپ مانند «لیندسی گراهام» و «تام کاتن». این جبهه بر این باور است که آمریکا باید از مصالحه خودداری کرده و در عوض، روی برچیده شدن برنامه هستهای ایران پافشاری کند. گزینه دیگر از نظر آنها، اقدام نظامی مستقیم علیه ایران یا حمایت از حمله رژیم صهیونیستی است.
حالا اما با آنچه که از مذاکرات امروز رم نمایان شده می توان گفت که جبهه حامی مذاکره یعنی «جی.دی ونس» معاون رئیسجمهور آمریکا، «استیو ویتکاف» ،«پیت هگست» حالا دست بالا را در هدایت ترامپ و پیشبرد مذاکرات دارند . آنها عقیده دارند که راهکار سیاسی هم مورد ترجیح و هم محتمل است و آمریکا باید برای تحقق آن امتیازاتی بدهد.
اجازه دهید جزیی و فنی تر صحبت ادامه دهیم :
1- آنچه در این مرحله به شکل قطعی مشخص شده این است که اصل ادامه غنی سازی توسط ایران قطعی و مورد پذیرش طرف آمریکایی قرار گرفته است ؛ حذف گزینه «حذف »
2- در مورد اورانیوم وغنی سازی آنچه که از اخبار پیدا و پنهان نمایان شده این است که
الف : گروه های کارشناسی در مورد میزان این غنی سازی بحث خواهند کرد .
ب: در مورد مواد باقی مانده که از خطوط قرمز ایران است بحث هایی جدی وجود دارد . ایران بر اساس اخبار ،انتقال به کشور ثالث را نخواهد پذیرفت. اگر چنین چیزی قطعی شود بحث نظارت بر آن مطرح است که در آن زمان چالش بازرسان نکته مهم مورد بحث خواهد بود . ایران سازو کاری غیر از آژانس را در مورد راستی آزمایی قبول نخواهد کرد.
ج: در مورد اصل نظارت ، بازرسان ، دوربین ها و ... تا جایی که می توان نقل کرد با توجه به اظهارات مقامات رسمی از جمله مسعود پزشکیان و عباس عراقچی ایران می تواند در روند توافق تصمیماتی پیش برنده اتخاذ کند.
3-آنگونه که مقامات ایرانی از جمله سید عباس عراقچی نقل کرده اند این مذاکرات صرفا و قطعا در مورد مسایل هسته ای بوده و سایر موارد در آن طرح نشده است . هر خبری غیر از این اساس کذب است .
4-عدم اجازه به گروسی برای حضور در مذاکرات تا کنون شاید اینگونه قابل تحلیل باشد که حضور او در مقطع فعلی معنای دادن تضمین های فنی از سمت ایران است . یعنی ورود به این مرحله خاص . نکته این است که تا امروز اساسا قطعیتی میان محورهای مورد بحث ایران و آمریکا به وجود نیامده بود که ایران بخواهد یک طرفه تعهدی را به تعهد گیرنده فنی بدهد. اگر این تحلیل درست باشد و فشاری هم در این مورد وجود داشته ، استقامت تیم ایرانی در این مورد قابل تحسین است.
گزارش های ویژه فردا درباره مذاکرات هسته ای را دنبال کنید .
دیدگاه تان را بنویسید