یارکشی چین مقابل آمریکا؛ لندن به پکن پیوست

کد خبر: 1356288

در حالی‌که چین با قدرت در حال گسترش نفوذ اقتصادی خود است، سیاست‌های متغیر و پرتنش دولت ترامپ، انگلیس را به بازنگری در مسیر سنتی روابطش با آمریکا واداشته است.

یارکشی چین مقابل آمریکا؛ لندن به پکن پیوست

«در حالی‌که تنش‌های ژئوپلیتیکی میان آمریکا و چین به اوج خود رسیده، دولت حزب کارگر انگلیس مأموریتی دشوار در پیش دارد: بازتنظیم روابط با پکن، بدون ورود به عرصه منازعات تجاری و استراتژیک میان واشنگتن و پکن»، این مقدمه یادداشت روزنامه گاردین است.

موضع‌گیری‌های متغیر لندن میان دو قطب جهانی

با وجود تلاش دولت انگلیس برای دوری از جنگ تعرفه‌ها میان آمریکا و چین، مواضع و اظهارات مقامات انگلیسی پیوسته دستخوش نوسان بوده و با شدت تنش‌ها میان دو قدرت جهانی تغییر می‌کند. 

به‌تازگی، راشل ریوز، وزیر دارایی انگلیس که از حامیان اصلی بهبود روابط با چین به‌شمار می‌رود، در سفر به واشنگتن و در جریان مذاکرات تجاری، لحن خود را تغییر داده و از سیاست‌های تجاری چین انتقاد کرد. او با اینکه تاکید کرد انگلیس جنگ تعرفه‌ها را راه‌حل مناسبی نمی‌داند، اما نگرانی‌های آمریکا درباره بی‌عدالتی در تراز تجاری جهانی را موجه دانست.

دیدارهای فشرده دیپلماتیک با پکن

در همین حال، ظرف یک هفته گذشته، وزیر تجارت و فرمانده ارتش انگلیس به پکن سفر کردند تا با همتایان چینی خود دیدار و درباره همکاری‌های مشترک گفت‌وگو کنند. هم‌زمان، وزیر امور خارجه چین، وانگ یی، از انگلیس و اتحادیه اروپا خواسته است در کشمکش بین آمریکا و چین از آمریکا جانب‌داری نکنند و به نظام تجارت چندجانبه جهانی پایبند بمانند.

سفر نخست‌وزیر انگلیس به چین در دستور کار

در شرایطی که رویکردهای غیرقابل پیش‌بینی دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، نگرانی‌هایی را میان متحدان اروپایی از جمله انگلیس ایجاد کرده، نخست‌وزیر انگلیس، کیر استارمر، در تلاش است تا بن‌بست موجود در روابط با پکن را بشکند.

طبق گزارش‌ها، او قصد دارد تا پایان سال جاری میلادی به چین سفر کند و با رئیس‌جمهور این کشور، شی جین‌پینگ، دیدار داشته باشد.

لندن به‌دنبال حفظ توازن در روابط تجاری

به گزارش روزنامه گاردین، دولت حزب کارگر انگلیس در تلاش است موقعیتی میانه‌رو برای خود ایجاد کند تا از برخورد با طرفین این نزاع پرهیز کند. لندن به‌دنبال احیای روابط با چین است، در حالی‌که هم‌زمان می‌کوشد حمایت واشنگتن را برای امضای یک توافق تجاری جلب کند و روابط متزلزل با اتحادیه اروپا را نیز پس از برگزیت بازسازی نماید.

نگرانی‌های امنیتی همچنان پابرجاست

گاردین افزود،‌ با این‌حال، نگرانی‌های امنیتی لندن نسبت به چین مانع از عادی‌سازی کامل روابط شده است. انگلیس به‌تازگی ناو جنگی پرنس ولز را در رأس یک نیروی نظامی بین‌المللی به سوی اقیانوس هند و آرام اعزام کرده است؛ اقدامی که می‌تواند به عبور از تنگه تایوان منتهی شود، منطقه‌ای حساس و مورد مناقشه با چین.

در همین راستا، دولت انگلیس در حال بررسی احتمال گنجاندن نام چین در فهرست تهدیدات امنیتی ملی است که قرار است در ماه ژوئیه منتشر شود. این تصمیم پس از آن مطرح شد که جنجال درباره کارخانه فولاد در حال ورشکستگی، که تحت مالکیت شرکت چینی بود، شدت گرفت. برخی نمایندگان پارلمان انگلیس معتقدند پکن عمداً به دنبال تضعیف زیرساخت‌های کلیدی این کشور است.

هشدار چین و دغدغه‌های سرمایه‌گذاری

وزارت امور خارجه چین نسبت به سیاسی‌سازی این مسئله هشدار داده و آن را زمینه‌ساز آسیب به روابط اقتصادی دو کشور دانسته است. با این‌حال، فشارهای سیاسی در انگلیس برای محدود کردن سرمایه‌گذاری چینی در بخش‌های حیاتی و راهبردی در حال افزایش است.

تحلیل‌گران چه می‌گویند؟

جیمز کرابتری، پژوهشگر مؤسسه سیاست خارجی اروپا، با اشاره به مسائل اختلاف‌برانگیز میان لندن و پکن از جمله حمایت چین از روسیه در جنگ اوکراین، نگرانی از جاسوسی و تهدید صنایع تکنولوژیک انگلیس نسبت به تحقق یک نزدیکی کامل میان دو کشور تردید دارد. او می‌گوید هرگونه بهبود در روابط لندن با واشنگتن، لزوماً به معنای دوری بیشتر از چین خواهد بود.

در مقابل، جان مینییش، استاد روابط بین‌الملل در مدرسه اقتصاد لندن، تاکید می‌کند که منافع اقتصادی انگلیس در نزدیکی به چین به‌مراتب بیشتر از مخاطرات امنیتی احتمالی است. به باور او، لندن توانایی دارد تا ضمن توسعه مناسبات اقتصادی با چین، خطوط قرمز و محدودیت‌هایی برای حضور پکن در اقتصاد داخلی خود ترسیم کند./فارس

 

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

تازه های سایت