واکنش تند ایروان به اظهارات علی‌اف

کد خبر: 1370192

دو روز پس از اظهارات رئیس‌جمهور آذربایجان مبنی بر اینکه شهروندان آذربایجانی در به اصطلاح «کریدور زنگه‌زور» نباید چهره مرزبانان ارمنی را ببینند، ایروان واکنش نشان داد.

واکنش تند ایروان به اظهارات علی‌اف

دولت ارمنستان با واکنشی تند، اظهارات اخیر رئیس‌جمهور آذربایجان مبنی بر عبور بدون بازرسی شهروندانش از خاک ارمنستان را رد کرد و آن را «ادعای ارضی پنهان» علیه این کشور خواند.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، دو روز پس از اظهارات رئیس‌جمهور آذربایجان مبنی بر اینکه شهروندان آذربایجانی در به اصطلاح «کریدور زنگه‌زور» نباید چهره مرزبانان ارمنی را ببینند، ایروان واکنش نشان داد.

نازلی باغداساریان، سخنگوی مطبوعاتی نخست‌وزیر ارمنستان، امروز در گفتگو با خبرگزاری «آرمن‌پرس» با اشاره به اظهارات الهام علی‌اف اعلام کرد که جاده ارتباطی آذربایجان به نخجوان باید بر اساس اصل تمامیت ارضی و حاکمیت دو کشور باشد.

باغداساریان تأکید کرد: «تمام این‌ها باید با احترام کامل به تمامیت ارضی، حاکمیت، صلاحیت قضایی دو کشور و بر اساس اصل عمل متقابل صورت گیرد.»

سخنگوی پاشینیان: اظهارات علی‌اف خارج از منطق مذاکرات و غیرقابل‌قبول است

سخنگوی نخست‌وزیر ارمنستان در پاسخ به این اظهارات گفت: «جمهوری ارمنستان در حال گفتگو با آذربایجان و دیگر شرکای بین‌المللی بر سر پروژه چهارراه صلح است. ما همچنین انتظار داریم که ارتباطات حمل‌ونقلی بین استان سیونیک ارمنستان و سایر نقاط کشور از طریق خاک جمهوری آذربایجان و همچنین مسیرهای ترانزیتی از و به کشورهای ثالث بازگشایی شود. به نوبه خود، جمهوری ارمنستان آماده است تا ارتباط حمل‌ونقلی بین مناطق غربی آذربایجان و جمهوری خودمختار نخجوان و همچنین از آذربایجان به کشورهای ثالث را از طریق خاک خود فراهم کند. تمام این‌ها باید با احترام کامل به تمامیت ارضی، حاکمیت، صلاحیت قضایی دو کشور و بر اساس اصل عمل متقابل صورت گیرد. جمهوری ارمنستان نه در 10 ژوئیه در ابوظبی، نه قبل و نه بعد از آن، هیچ گزینه دیگری را مورد بحث قرار نداده و نخواهد داد.»

باغداساریان تأکید کرد که اظهارات الهام علی‌اف مبنی بر اینکه شهروندان آذربایجانی نباید با سرویس مرزی ارمنستان مواجه شوند، خارج از منطق گفتگوهای انجام‌شده است و افزود: «این در واقع یک ادعای ارضی پنهان علیه جمهوری ارمنستان است که نمی‌تواند قابل‌قبول باشد و با روح و متن مذاکرات و توافقات انجام‌شده تا به امروز مغایرت دارد.»

کنترل مرزی برای جلوگیری از قاچاق و تضمین امنیت ضروری است

وی با تشریح دلایل لزوم کنترل مرزی و گمرکی تصریح کرد: «جمهوری ارمنستان نمی‌تواند از اینکه چه کسی وارد خاکش شده و آیا پس از ورود خارج شده است یا خیر، بی‌اطلاع باشد. انطباق شهروندان و اسناد آن‌ها باید بررسی شود و در صورت عدم انطباق، نمی‌توان به آن‌ها اجازه ورود داد. ارمنستان نمی‌تواند از اینکه محموله‌ای که برای ترانزیت وارد خاکش شده، آیا از کشور خارج شده است یا خیر، بی‌خبر بماند؛ در غیر این صورت، ممکن است منبعی کنترل‌نشده برای قاچاق و گردش کالاهای ممنوعه ایجاد شود. ما باید بدانیم چه محموله‌هایی از خاک ما عبور می‌کند، زیرا اگر به عنوان مثال یک واگن یا کامیون حامل مواد شیمیایی دچار حادثه شود، کشور ما مسئول عواقب آن خواهد بود.»

سخنگوی پاشینیان افزود: «هم ارمنستان و هم آذربایجان تعهدات بین‌المللی متعددی در زمینه پیشگیری و مقابله با مظاهر مختلف جرائم بین‌المللی در خاک خود دارند و دولت‌ها این تعهدات را از طریق سرویس‌های گمرکی و مرزی خود اجرا می‌کنند. البته همانطور که نخست‌وزیر پاشینیان نیز اشاره کرده، این کنترل‌ها در گذرگاه‌های مرزی می‌تواند با استفاده از فناوری‌های نوین، گاهی بدون تماس فیزیکی، با گذرنامه‌های بیومتریک و اظهارنامه آنلاین و اسکن محموله‌ها انجام شود که این یک فرمت پذیرفته‌شده در بسیاری از کشورهای جهان است.»

ارائه پروژه «چهارراه صلح»؛ ارمنستان امنیت مسیرها را خود تضمین می‌کند

باغداساریان با اشاره به لزوم پرداخت عوارض ترانزیتی به بودجه دولتی ارمنستان، تأکید کرد که امنیت مسیرها، محموله‌ها، وسایل نقلیه و مسافران در خاک ارمنستان توسط خود این کشور تضمین می‌شود. وی گفت: «برای مسیرهای پیش‌بینی‌شده در پروژه چهارراه صلح، سازوکارهای امنیتی اضافی، از جمله ایجاد یک واحد ویژه در سرویس امنیت ملی ارمنستان برای این منظور، در نظر گرفته شده است.»

وی در پایان خاطرنشان کرد: «در مورد سرمایه‌گذاری‌های لازم برای بازگشایی مسیرهای ارتباطی، هر کشوری خود طرح‌های سرمایه‌گذاری مناسب برای خود را تعیین می‌کند. نخست‌وزیر پاشینیان به وضوح اعلام کرده است که هیچ طرح سرمایه‌گذاری در خاک ارمنستان نمی‌تواند فراتر از تمامیت ارضی، حاکمیت و صلاحیت قضایی جمهوری ارمنستان باشد.»

اپوزیسیون ارمنستان: پاشینیان برای امضای توافق صلح آماده هر امتیازی است

با این حال، با وجود پاسخ قاطع سخنگوی نخست‌وزیر، این موضع برای آرتور خاچاطوریان، نماینده فراکسیون اپوزیسیون «هایاستان» در مجلس ملی ارمنستان، متقاعدکننده نیست. وی معتقد است که پاشینیان خط قرمز مشخصی ندارد و به تاریخچه مذاکرات ارمنستان و آذربایجان استناد می‌کند.

خاچاطوریان گفت: «من صراحتاً ادعا می‌کنم که پاشینیان به مردم دروغ گفته است. به مذاکرات قره‌باغ نگاه کنید؛ می‌گفتند "مذاکرات تمام‌عیار وجود ندارد، فقط در مورد فرمت مذاکره صحبت کرده‌ایم"، اما بعداً مشخص شد که مذاکرات کاملاً تمام‌عیار بوده و ارمنستان امتیازات زیادی داده است. بنابراین، من هیچ دلیلی ندارم که بگویم پاشینیان راست می‌گوید.»

این نماینده اپوزیسیون بر این باور است که پاشینیان آماده هرگونه امتیازی است تا در سال پیش از انتخابات، پیمان صلح را از علی‌اف بگیرد. به گفته خاچاطوریان، این پیمان برای ادامه حکومت پاشینیان مانند هوا و آب ضروری است.

 

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

تازه های سایت