پژواک مثبت نفی مذاکره با «امریکای قلدر»

کد خبر: 1347844

کاخ سفید در یک بیانیه، بار دیگر موضع دونالد ترامپ درباره ایران را تکرار کرد و گفت که تنها دو راه برای برخورد با تهران وجود دارد؛ رویارویی نظامی یا توافق. استدلال متعارف، ظاهراً این است که تهران برای برطرف کردن خطر رویارویی نظامی، با امریکا مذاکره کند، اما رسانه‌های غربی با برجسته کردن کلیدواژه «قلدری» (Bullying)تلویحاً موضع ایران را تأیید کردند،؛ موضعی که آنها در سایه شش هفته ریاست‌جمهوری ترامپ بیش از هر موقع دیگری با آن همذات‌پنداری می‌کنند.

پژواک مثبت نفی مذاکره با «امریکای قلدر»

کاخ سفید در یک بیانیه، بار دیگر موضع دونالد ترامپ درباره ایران را تکرار کرد و گفت که تنها دو راه برای برخورد با تهران وجود دارد؛ رویارویی نظامی یا توافق. استدلال متعارف، ظاهراً این است که تهران برای برطرف کردن خطر رویارویی نظامی، با امریکا مذاکره کند، اما رسانه‌های غربی با برجسته کردن کلیدواژه «قلدری»  (Bullying)تلویحاً موضع ایران را تأیید کردند،؛ موضعی که آنها در سایه شش هفته ریاست‌جمهوری ترامپ بیش از هر موقع دیگری با آن همذات‌پنداری می‌کنند. 

کاخ سفید به فاصله دو روز بعد از موضع رئیس‌جمهور امریکا که گفت به رهبری ایران نامه نوشته و تهران را بین مذاکره یا «گزینه‌های دیگر» مخیر گذاشته، موضع دونالد ترامپ را شفاف‌سازی کرد و گفت: «می‌توان با ایران از طریق نظامی یا از طریق توافق برخورد کرد.» «برایان هیوز» سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید دیروز گفت که«ما امیدواریم رژیم ایران مردم و منافع خود را به تروریسم ترجیح دهد.» همزمان، وزارت خارجه امریکا اعلام کرد معافیت تحریمی را که به عراق اجازه می‌داد در ازای واردات برق از ایران، بهای آن را بپردازد، تمدید نکرده است.  یک مقام امریکایی به رویترز گفته است: «واشینگتن هیچ‌گونه تسهیل اقتصادی یا مالی [کاهش تحریم‌ها] به ایران نخواهد داد.» در تهران، همچنان بحث‌ها حول این محور می‌چرخد که آیا تهران بایستی گزینه مذاکره را انتخاب و از رویارویی پرهیز کند یا اینکه با رد پیشنهاد مذاکره ترامپ، گام در مسیر رویارویی بردارد؛ انتخاب بین دو گزینه‌ای که بسیاری با استناد به عقلانیت متعارف، شق اول آن را ترجیح می‌دهند. در حالی که مقام‌های دولت ترامپ همچنان برای ایران خط و نشان می‌کشند، به نظر می‌رسد، فضای افکار عمومی و رسانه‌ها در امریکا چندان به سود تیم سیاست خارجی ترامپ به پیش نمی‌رود. شش هفته بعد از کمپین مقابله‌جویانه ترامپ با دوستان و متحدان امریکا از اوکراین تا اروپای غربی و از آنجا تا کانادا و مکزیک، ظاهراً کلیدواژه «قلدر» در سخنرانی دیروز رهبری در ایران بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است.

  گاردین: جنگ روانی؟

 سی‌ان‌ان برای گزارشی که به قلم «محمد توفیق» و «دونالد جاد» نوشته شده، عنوان «رهبر ایران مذاکرات هسته‌ای با امریکای «قلدر» را رد کرد» انتخاب کرده و نوشته است: « آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر ایران، پس از اینکه دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور امریکا از او خواست به توافق هسته‌ای دست یابد، گفته است که درخواست‌های «دولت‌های زورگو» برای مذاکره با هدف تسلط بر دیگران و نه حل و فصل مسائل است.» ‌سی‌ان‌ان نوشته که «مشخص نیست که آیا (آیت‌الله) خامنه‌ای نامه را دریافت کرده یا نه، اما اظهارات او بدون اشاره مستقیم به ترامپ، به منزله رد شدید فشارها است.» نیویورک‌تایمز هم نوشت که آیت‌الله علی خامنه‌ای در واکنشی آشکار به نامه‌ای که کاخ سفید در اوایل هفته به ایران ارسال کرد، «دولت‌های قلدر» را محکوم کرد. فرناز فصیحی و ایو سامپسون در گزارش خود برای نیویورک‌تایمز نوشته‌اند که اگرچه آیت‌الله خامنه‌ای « به صراحت به نامه آقای ترامپ یا حتی ایالات متحده اشاره نکرد، اما واضح بود که او در مورد ژست اخیر واشینگتن صحبت می‌کند.» به نوشته نیویورک‌تایمز مقامات ایرانی در حال حاضر در مورد اینکه آیا ایران باید بر سر برنامه هسته‌ای خود مذاکره کند یا نه، اختلاف نظر دارند. در حالی که آیت‌الله(خامنه‌ای) پیشنهاد آقای ترامپ را محکوم کرد. دیگر رهبران میانه‌رو و اصلاح‌طلب به نفع آغاز مذاکرات صحبت می‌کنند، از جمله رئیس‌جمهور مسعود پزشکیان که سال گذشته روی کار آمد. با این حال، در نهایت، حرف آخر را آقای خامنه‌ای می‌زند که مدت‌هاست گفته است ایران نمی‌تواند به ایالات متحده اعتماد کند.» 

پاتریک وینتور، سردبیر دیپلماتیک گاردین نیز در گزارش خود به اختلافات داخلی بین دولت پزشکیان و منتقدان او پرداخته و نوشته که «مجلس تحت کنترل اصولگرایان با استیضاح و برکناری عبدالناصر همتی، وزیر باتجربه اقتصاد، قدرت خود را مقابل رئیس‌جمهور اصلاح‌طلب که در ژوئن گذشته انتخاب شده، تثبیت کرد» ولی به نوشته گاردین، حالا « با چرخیدن اقتصاد تحت فشار تحریم‌های اقتصادی امریکا، رهبر 85 ساله (ایران آیت‌الله) علی خامنه‌ای، به وضوح تصمیم به نجات پزشکیان گرفته است.» گاردین نوشته که «پزشکیان در انتخابات استدلال کرده بود که ایران می‌تواند به تقابل خود با غرب پایان دهد و همچنان مستقل بماند» ولی «اگر حالا نامه ترامپ شرایط سختی را برای گفت‌وگوها در مورد برنامه هسته‌ای ایران تعیین کرده باشد، محافظه‌کاران احساس خواهند کرد در گفتن اینکه خواسته‌های واشینگتن بسیار سنگین است محق هستند.» گاردین در پایان می‌نویسد: « اتفاق نظر در داخل ایران این است که نامه ترامپ به عنوان یک قطعه جنگ روانی طراحی شده است تا تهران را مجبور به رد کند، اختلافات ایران را در مورد استراتژی خود عمیق‌تر کند و بحران بین غرب و ایران را به مرحله نهایی و اوج برساند.» 

همچنین پولیتیکو در گزارشی با تیتر « (آیت‌الله) خامنه‌ای از «قلدری» پس از تهدیدهای ترامپ انتقاد کرد»، نوشته است: « پس از تهدید ترامپ به اقدام نظامی در صورت امتناع ایران از مذاکرات بر سر برنامه هسته‌ای، (آیت‌الله) خامنه‌ای به مقامات (ایرانی) گفت: «برخی از دولت‌های قلدر - من واقعاً برای برخی از شخصیت‌ها و رهبران خارجی اصطلاحی مناسب‌تر از کلمه قلدری نمی‌شناسم - بر مذاکره پافشاری می‌کنند.... مذاکرات آنها حل مشکلات نیست، هدف آنها سلطه است.» یو اس‌ای تودی هم ترجیح داد از تیتر«رهبری عالی ایران: ایران تحت «قلدری» امریکا مذاکره نخواهد کرد»، استفاده کند؛ عنوانی که تفاوت چندانی با بسیاری از رسانه‌های اصولگرای داخل ایران ندارد. یواس‌ای تودی در بخشی از گزارش خود به این بخش از سخنرانی رهبری اشاره می‌کند: « (آیت‌الله) خامنه‌ای که حرف آخر را در مورد سیاست‌های کلیدی ایران می‌زند، گفت: «راه دیگری برای ایستادن در برابر زور و زورگویی وجود ندارد. وی افزود: «آنها مطالبات جدیدی را مطرح می‌کنند که قطعاً مورد قبول ایران نخواهد بود، مانند توان دفاعی، برد موشکی و نفوذ بین‌المللی ما.» رویترز نیز در گزارشی به قلم پریسا حافظی، عنوانی مشابه به کار برده است: « رهبر عالی ایران: ایران تحت «قلدری» امریکا مذاکره نخواهد کرد.»

  قلدرها ضعیف ترینند!

واژگان «قلدر» در واکنش رهبری ایران به نامه ترامپ، در شرایطی ابراز شده که انتقادها از برخورد تند دونالد ترامپ با دوستان و متحدان امریکا طی شش هفته ریاست جمهوری او رو به افزایش است. فقط سه روز قبل‌تر، بارت دی وور نخست وزیر بلژیک، در دیدار با رئیس‌جمهور اوکراین، به ولودیمیر زلنسکی، درباره ادامه حمایت بروکسل اطمینان داد، ترامپ را «یک قلدر واقعی» خواند و گفت: «کاری که ترامپ انجام می‌دهد بسیار غیراروپایی است. او همچنین یک قلدر واقعی است.» چند روز قبل‌تر از او، «سم ساویر» در مقاله‌ای با عنوان «ترامپ قلدر: آیا این همان چیزی است که ایالات متحده در آرزوی آن است؟»  در امریکن‌مگزین نوشته بود: «برخی از حامیان آقای ترامپ ادعا می‌کنند که بداخلاقی و جسارت او نشانه‌ اصالت است، نشان از تمایل او برای گفتن آنچه دیگران نمی‌خواهند و صراحتاً صحبت می‌کند.» در حالی که به گفته او« آنچه در قلدری و معامله‌گری آقای ترامپ می‌بینیم (احتمالاً)چیز دیگری باشد. این ریاکاری نیست، بلکه یک پستی و فقدان سخاوت است که انگیزه سخاوت در دیگران را از بین می‌برد.» 

کمتر از چند هفته قبل از این مقاله، دویل مک مانوس در مقاله‌ای با عنوان «ترامپ یک انزواطلب نیست، او یک قلدر است» که در روز 10 فوریه 2025 لس‌‌آنجلس‌تایمز آن را منتشر کرد، نوشته که در دوره اول ریاست جمهوری ترامپ، کارشناسان به دلیل اینکه او اتحادها را تحقیر و با ماجراجویی‌های نظامی مخالفت می‌کرد، او را «انزواگرا» نامیدند، در حالی که به گفته مک مانوس« این برچسب برای رئیس‌جمهوری که ادعا می‌کند مایل به اعزام نیرو به غزه، گرینلند و کانال پاناما برای تأمین املاک و مستغلات مطلوب است، مناسب نیست. ترامپ دوست دارد کشورهای کمتر قدرتمند را سرکوب کند و در عین حال رهبران مستبدی مانند پوتین روسیه را چاپلوسی کند. » نویسنده لس‌آنجلس‌تایمز نوشته است: «سیاست خارجی او نمایانگر یک گسست تاریخی از دکترین اساسی مشترک رؤسای جمهور هر دو حزب از زمان جنگ جهانی دوم است: این باور که رهبری امریکا برای تضمین صلح جهانی، ثبات اقتصاد جهانی و در صورت امکان، ترویج دموکراسی و حقوق بشر ضروری است.»  نویسنده با اشاره به این واقعیت که ترامپ « اغلب با متحدان سخت‌تر از دشمنان است» نوشته است: « او ممکن است به نوعی موفق به خرید گرینلند یا ساختن هتل‌های ساحلی در غزه شود. اما مطمئناً در درازمدت کارهایش برای امریکا بد خواهد بود - زیرا ایالات متحده را با دوستان و متحدان کمتری درست زمانی که ممکن است به آنها نیاز داشته باشیم باقی می‌گذارد.» یک روز بعد از این مقاله، ادا مازا در مقاله‌ای در یاهونیوز با اشاره به موضع ترامپ درمورد حماس که گفته بود: « قلدرها را می‌شناسید؟ میدونید قلدر چیه، درسته؟ من همیشه - و در طول عمرم متوجه شدم، یک قلدر ضعیف‌ترین فرد است. و آنها قلدر هستند حماس قلدر است (چون) ضعیف‌ترین افراد قلدر هستند.» «مازا» می‌نویسد که برچسب ترامپ به حماس یک «لغزش خیره‌کننده فرویدی» است که در واقع «خود واقعی» او را توصیف می‌کند. «مازا» به این واقعیت اشاره کرده که «منتقدان ترامپ اغلب او را متهم به قلدر بودن می‌کنند» و نوشته است: « نظرات او در مورد اینکه آنها «ضعیف‌ترین افراد» هستند، چیزی شبیه به اعتراف است.»

منبع: روزنامه جوان

 

۰

دیدگاه تان را بنویسید