رئیس مجلس در نهمین همایش بین‌المللی انرژی‌های تجدیدپذیر؛

قالیباف: سوم خرداد نقطه عطفی برای ایران عزیز ما بوده و خواهد بود / در تصمیم‌گیری‌ها باید به تشخیص علمی و تصمیم سیاسی توجه کرد / ناترازی، نابرابری و خام‌سوزی سه آفت حوزه انرژی کشور است

کد خبر: 1360366

رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه برای رفع ناترازی باید اولویت بندی کنیم، یادآور شد: برای آن باید در حوزه تولید و مصرف، استاندارد لازم را در نظر بگیریم و صرفه جویی در مصرف می‌تواند در کاهش ناترازی کشور کمک کننده باشد.

قالیباف: سوم خرداد نقطه عطفی برای ایران عزیز ما بوده و خواهد بود /  در تصمیم‌گیری‌ها باید به تشخیص علمی و تصمیم سیاسی توجه کرد /  ناترازی، نابرابری و خام‌سوزی سه آفت حوزه انرژی کشور است

رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: اینکه به رغم برخورداری از ۹.۵ درصد انرژی فسیلی دنیا، ناترازی انرژی داشته باشیم، ریشه آن در ناترازی مدیریتی است که سبب نابرابری، ناترازی و خام فروشی در این حوزه شده است.

به گزارش ایرنا، محمدباقرقالیباف امروز یکشنبه(۴ خردادماه) در نهمین همایش بین المللی انرژی‌های تجدیدپذیر که در سال همایش‌های برج میلاد برگزار شد، با اشاره به روز دزفول که روز «مقاومت و پایداری» است و همچنین سالروز آزادسازی خرمشهر گفت: این ایام نقطه عطفی در تاریخ کشور بوده و خواهد بود و ما در روزهایی جنگ، ابتدایی ترین امکانات را برای دفاع مقدس نداشتیم.

وی افزود: حتی برای دریافت سیم خاردار که ساده‌ترین ابزار جنگ بود یا اسلحه سبک، تحریم بودیم، ولی ۱۸ ماه بعد با قدرتی که پیدا کردیم توانستیم خونین شهر را از رژیم بعثی عراق پس بگیریم.

رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه دلیل این موفقیت ایمان به سنت‌های الهی توسط رزمندگان بود، تصریح کرد: سنت‌های الهی قابل تحویل و تبدیل نیستند. از طرفی تا پایان جنگ برد موثر آتش نیروهای ما حدود ۱۲ تا ۱۵ کیلومتر بود و این شرایط تا پایان جنگ ادامه داشت. اما پس از جنگ با کمک همان جوانان متولد ۷۰ و هشتادی به قدرت بزرگ موشکی در تراز پنج قدرت جهان رسیدیم که دلیل آن توجه به سنت‌های الهی و مردم هستند.

قالیباف با اشاره به اختلاف در دو صنعتی که در شمال اتوبان کرج در صنعت هوافضا و خودروسازی در جنوب کرج وجود دارد، یادآور شد: در شمال اتوبان به دلیل وجود عقلانیت، خرد، خلاقیت و حضور مردم، موفق شدیم به بالاترین سطح از قدرت موشکی برسیم و در جنوب اتوبان، صنعت خودروسازی کشور وجود دارد که دلیل شرایط فعلی خودروسازی حذف مردم و دخالت دولت در صنعت خودروسازی است. در حالی که امام خمینی(ره) می‌فرمایند دولت در جاهایی می‌تواند در بخش‌های مختلف کشور دخالت کند که مردم توانایی کار در آنجا را نداشته باشند.

وی اضافه کرد: اینکه به رغم برخورداری از ۹.۵ درصد انرژی فسیلی دنیا، ناترازی انرژی داشته باشیم، ریشه آن در ناترازی مدیریتی است که سبب خام سوزی، ناترازی و خام فروشی در حوزه انرژی شده است.

رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه برای رفع ناترازی باید اولویت بندی کنیم، یادآور شد: برای آن باید در حوزه تولید و مصرف، استاندارد لازم را در نظر بگیریم و صرفه جویی در مصرف می‌تواند در کاهش ناترازی کشور کمک کننده باشد.

قالیباف با بیان اینکه امکان صرفه جویی ۱۵۰ میلیون لیتر سوخت در روز وجود دارد، گفت: این موضوع با هوشمندسازی در تکنولوژی و مصرفه بهینه در مصارف خانگی در مدت ۴ تا ۶ ماه قابلیت اجرایی دارد. اما برای توجه به الگوی مصرف نباید از تولید غافل شد. بر همین اساس در برنامه هفتم توسعه، به بهینه سازی و مدیریت راهبردی انرژی توجه شده است و در بهینه سازی باید تولید را به مردم واگذار کنیم.

الگوی مصرف در انرژی باید مورد توجه قرار داده شود

وی با اشاره به یک میلیارد متر مکعب گاز مصرفی در کشور، بیان کرد: امروز اگر بخواهیم این یک میلیارد را به یک و نیم میلیارد متر مکعب تبدیل کنیم یعنی افزایش ۵۰۰ میلیون متر مکعبی نیازمند سرمایه‌گذاری بیش از ۷۰ تا ۸۰ میلیارد دلار هستیم و آیا این اقدام برای ما مقدور است؟ آیا می‌توانیم از مصرف ۹۰۰ میلیون متر مکعبی گاز در زمان پیک، حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیون مترمکعب صرفه‌جویی کنیم؟ 

وی احیای تکنولوژی و هوشمندسازی صنایع را یکی از راهکارهای کاهنده مصرف انرژی دانست و گفت: در یک خانه ۸۵ متری که در روز ۱۲ متر مکعب گاز مصرف دارد، فقط با نصب پلاستیک به پنجره‌ها و پشم شیشه برای آبگرمکنی که در حیاط واقع شده بود، مصرف این خانه در ۴۵ روز از ۱۲ متر مکعب به ۳.۲ متر مکعب در روز رسید که نشان می دهد الگوی مصرف مهم است.

رئیس مجلس شورای اسلامی در بخشی از سخنانش تصریح کرد: در ماده ۴۶ برنامه هفتم توسعه به بهینه سازی انرژی و مدیریت راهبردی انرژی توجه داشتیم و اصلاحات ساختاری انجام دادیم و این کاملاً متفاوت با سازمان بهینه سازی در گذشته است. برهمین اساس در بهینه‌سازی مصرف انرژی باید کار را به مردم واگذار کنیم و لازم است هم در تولید و هم در مصرف، مردم ورود کنند در غیر این صورت محکوم به شکست خواهیم بود.

قالیباف یادآور شد: یک زمان فکر کردیم گاز بی‌پایان است و همه انرژی خود را معطوف به آن کردیم، همینطور ۹۰ درصد تولید برق کشور را مبتنی بر انرژی گاز دایر کردیم. این در حالی است که دنیا ۱۰ درصد از انرژی گاز استفاده می‌کند در حالی که از زغال سنگ صفر درصد استفاده می‌کنیم، ولی دنیا حدود ۳۰ تا ۳۳ درصد از این انرژی فسیلی استفاده می‌کند.

آمریکایی‌ها پیشتاز مصرف انرژی فسیلی در جهان هستند

رئیس مجلس شورای اسلامی به اظهارات آمریکایی‌ها مبنی بر بی استفاده بودن انرژی هسته‌ای برای ایران اشاره کرد و گفت: امروز آمریکایی‌ها به ما می‌گویند که شما انرژی فسیلی دارید و انرژی هسته‌ای نمی‌خواهید، در انرژی‌های فسیلی خود آمریکایی‌ها پیش‌تاز مصرف هستند، مجموعه تولید مصرفشان در حوزه نفت خام روزانه حدود ۲۰ میلیون بشکه است.

قالیباف با اشاره به ۹۸ هزار مگاوات انرژی هسته‌ای در ایالات متحده آمریکا، افزود: خود آمریکایی‌ها وقتی بیشترین انرژی فسیلی را مصرف می‌کنند، همزمان از برق هسته‌ای بهره‌مند هستند. اینکه به ما می‌گویند شما دارای انرژی فسیلی هستید نباید به دنبال انرژی هسته‌ای بروید منطقی ندارد.

وی با اشاره به صحبت‌های مالک شریعتی در رابطه با اینکه در برنامه هفتم ۱۲ هزار مگاوات انرژی تجدید پذیر لحاظ شده و دولت برنامه استفاده ۳۰ هزار مگاواتی دارد و باید از این موضوع خوشحال بود، اظهار کرد: به نظرم نباید خوشحال باشیم چرا که این ۳۰ هزار مگاوات پول می‌خواهد و ما حتماً در منابع محدودیت داریم و اگر در برنامه هفتم  ۱۲ هزار مگابایت دیده‌ایم مشخص است که بر اساس توان مالی خودمان این میزان را در نظر گرفتیم و اگر آن را اضافه کنیم باید از جای دیگری حذف کنیم.

رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: منظور ما در برنامه ۱۲ هزار مگاوات انرژی تجدید پذیر بوده است تا وارد مدار شود، اگر ۳۰ هزار مگاوات انرژی خورشیدی نیز احداث کنیم که به صورت واقعی آنچه که می‌توانیم پایدار در مدار داشته باشیم حدود ۶ تا ۷ هزار مگاوات است، در شرایطی است که ۳۰ هزار پنل خورشیدی دایر شود.

متخصصان حوزه انرژی‌های نو سهم سبد انرژی تجدید پذیر برای کشور را مشخص کنند

قالیباف با اشاره به اینکه متخصصان حوزه انرژی‌های نو باید سهم سبد انرژی تجدید پذیر برای کشور را مشخص کنند، گفت: مرکز پژوهش‌های مجلس نیز باید این موضوع را پیگیری کند، همچنین سرمایه‌گذاران نیز باید در این زمینه ورود کنند. هرچند که ما شرمنده آنها هستیم چرا که آنها برق تولید می‌کنند و ما نمی‌گذاریم که صادر کنند و تولیدات آنها را دریافت می‌کنیم و آن قیمتی که باید پرداخت کنیم را هم پرداخت نمی‌کنیم و اینطور هیچ انگیزه‌ای برای شما باقی نمی‌ماند. 

وی به مشکلات تولید کنندگان برق کشور اشاره کرد و یادآور شد: اگر به اندازه یک بسته اینترنت توجه به انرژی داشته باشیم که چه زمانی آن را تهیه کرده و چطور مصرف کنیم، مشکل ما حل می‌شود والگوی مصرف اتفاق می‌افتد. چرا که بازار و دقت در مصرف انرژی را دولت نمی‌تواند ایجاد کند. این را فقط مردم قادر خواهند بود که پیاده‌سازی کنند. ما باید بستر این کار را فراهم کنیم.

فقط ۱۱ درصد واگذاری‌ها به بخش خصوصی واقعی است

رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به عدم تحقق اصل ۴۴، بیان کرد: فقط ۱۱ درصد واگذاری‌ها به بخش خصوصی واقعی بوده است، مابقی از حالتی به حالت دیگر در شبکه دولت تبدیل شده است.

قالیباف در بخشی از سخنانش به قانون تأمین مالی تولید و زیرساخت اشاره کرد و بیان کرد: در پنجم خرداد ماه سال ۱۴۰۳ این قانون را ابلاغ کردیم و فردا دقیقاً یک سال است که این قانون ابلاغ شده، در جمع کسانی که سرمایه‌گذاری می‌کنند انگشت شمار افرادی را دیدم که این قانون را مطالعه کرده باشند. در این قانون فرصت‌هایی فراهم کردیم.

وی با یادآوری اینکه همواره به بانک‌ها به عنوان فرصت‌های سرمایه‌گذاری نگاه کرده‌ایم،افزود: هیچ وقت فارغ از تسهیلاتی که بانک‌ها می‌دهند به ظرفیتی که در صندوق امانات آنها موجود است توجه نداشتیم، بخشی از ظرفیت و ثروت کشور در صندوق امانات بانک‌ها وجود دارد و این‌ها خارج از مسیر تولید و ارزش افزوده هستند. 

قانون تأمین مالی تولید و زیرساخت فرصتی برای سرمایه‌گذاری است

رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به قانون تأمین مالی تولید و زیرساخت تصریح کرد: این قانون فرصتی است که آنهایی که حتی یک میلیون تومان و یا ۱۰۰ دلار دارند تا اعداد چند صد میلیون و یا چند صد میلیارد دلار دارند بتوانند به طرق مختلف در موضوعات مختلف سرمایه‌گذاری کنند.

قالیباف با اشاره به اینکه در جلسه سران قوا، مصمم شدیم که امنیت سرمایه‌گذاری را ضمانت کنیم، اظهار کرد: حداقل اینکه بتوانیم به میزان طلبی که دارند در بخش دیگری که بدهکار هستند بدون هیچ بروکراسی کمرشکن کار سرمایه‌گذاران را پیش ببریم و در این قانون که اشاره کردم این فرصت‌ها وجود دارد.

وی به شورای ملی برای نظام تامین تولید و زیرساخت نیز پرداخت و گفت: اختیاراتی به این شورا داده‌ایم که در این بخش وزیر اقتصاد و سازمان برنامه و بودجه، رئیس بورس، رئیس بانک مرکزی و وزیر صمت بتوانند تصمیمات لازم برای سرمایه‌گذاری را بگیرند و این اختیارات ستاد اقتصادی دولت نیز بیشتر است.

رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به موانع حقوقی و اداری سرمایه‌گذاری، تصریح کرد: ماده ۱۰۵ قانون برنامه هفتم توسعه یکی از مهمترین مواد این قانون محسوب می شود که هرگونه تولید خدمات برای همه دستگاه‌های دولتی ممنوع است، یعنی دیوان محاسبات در مجلس باید به این موضوع توجه داشته باشد که هر کجا که دولت به سمت تولید خدمات رفت این موضوع ممنوع است.

خدمات بخش خصوصی از دولتی ارزان‌تر است

قالیباف افزود: دولت هر خدماتی که نیاز دارد باید خریداری کند. در شهرداری هرجا تولید خدمات می‌کردیم مانند حمل و نقل عمومی، اتوبوسرانی و مباحث ریلی به جرات می‌گویم که سه تا سه و نیم برابر قیمت تمام شده ما گران‌تر از بخش خصوصی به ازای هر مسافر در حوزه حمل و نقل عمومی بود. در سال ۱۳۸۶ هر مسافر در حمل و نقل عمومی برای ما ۱,۲۵۰ هزار تومان هزینه در برداشت و بخش خصوصی اعلام کرد که هر مسافر برای ما ۲۷۰ تومان هزینه دارد. این تفاوت خدمات دولتی و خرید خدمات از بخش خصوصی است.

وی اضافه کرد: ما باید برای تصمیم گیری به فهم مشترک برسیم و همه با هم اولویت مشترک پیدا کنیم. همچنین با هم آن اولویت را حل و فصل کنیم. در مجلس یک میز سه ضلعی متصور هستم برای دولت و ذینفعان آن موضوع و برای حوزه دانش بنیان‌ها و همینطور حوزه هوش مصنوعی مسائل را با جدیت پیگیری می‌کنم.

رئیس مجلس با اشاره به سخنان شهید مطهری در رابطه با امام(ره) گفت: ویژگی امام ما به تعبیر شهید مطهری این بود که هم به خدا و هم به خودش و هم به مردم ایمان داشت و همواره خطاب امام به مردم بود و با ایمانی که به مردم داشت آنها مشکل را حل می‌کردند. حتماً باید در حوزه انرژی‌های تجدید پذیر بخش خصوصی وارد شود و تسهیلاتی فراهم کنیم تا بتواند برق تولیدی خود را به فروش برساند. 

قالیباف تاکید کرد: تنظیم بازار صرفاً با قیمت نیست.  نمی‌توانیم با زور قیمت گذاری بازار گوجه و فرنگی دیگر فرآورده‌ها را با قیمت گذاری کنترل کنیم چرا که عوامل بسیار دیگری دارد تا این بازارها کنترل شود؛ نظیر الگوی کشت که ۵۵ سال است آن را رعایت نمی‌کنیم.

وی گفت: برای حضور مردم باید بخش خصوصی مسئولیت پذیر هم باشند، آنجایی که دولت می‌خواهد با دخالت‌های ناقص و بیخود موضوع را کنترل کند دوستان در صنف و کار و عرصه خودشان بر اساس فرهنگ و انصاف برای مردم و پیشرفت کشور با روحیه از خود گذشتگی و فداکاری، تلاش خواهند کرد.

۰

دیدگاه تان را بنویسید