پامپئو: دنبال بازگرداندن محدودیتهای موشکی علیه ایران هستیم
وزیر خارجه آمریکا در جلسه شورای امنیت درباره ایران گفت که این کشور به دنبال بازگرداندن محدودیتهای قطعنامه ۱۹۲۹ علیه برنامه موشکی ایران است.

خبرگزاری تسنیم: مایک پامپئو، وزیر خارجه آمریکا در جلسه شورای امنیت درباره اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت گفت: آمریکا به دنبال بازگرداندن محدودیتهای قطعنامه ۱۹۲۹ علیه برنامه موشکی ایران است.
پامپئو گفت که محدودیتهای تسلیحاتی علیه ایران نباید در سال ۲۰۲۰ برداشته شوند. او از کشورهای عضو این شورا خواست تدابیری برای اجرای محدودیتهای تسلیحاتی علیه ایران به کار بگیرند.
وزیر خارجه آمریکا در این جلسه همچنین ادعا کرد ایران صاحب بزرگترین زرادخانه موشکهای بالستیک در منطقه خاورمیانه است. او ادعا کرد موشکهای ایران، کشورهای منطقه و اروپا را تهدید میکنند.
ظهارات پامپئو در حالی مطرح شد که مقامهای آمریکایی در ماههای گذشته در انتقاد از برجام و برای تبلیغ خروج آمریکا از آن بارها گفتهاند که قطعنامه ۲۲۳۱ ممنوعیتی برای آزمایشهای موشکی ایران ایجاد نمیکند.
به عنوان مثال، هوک در گفتوگویی به تاریخ ۲۶ سپتامبر با اندیشکده هادسون اعتراف کرده که در برجام اشارهای به آزمایشهای موشکی ایران نشده و در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت هم بر خلاف قطعنامه قبلی شورای امنیت (قطعنامه ۱۹۲۹) از لحنی غیرالزامآور درباره آزمایشهای موشکی ایران استفاده شده است.
قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت ۲۳ تیرماه سال ۱۳۹۴ برای تأیید توافق هستهای میان ایران و گروه موسوم به ۱+۵ در شورای امنیت به رأی گذشته شد و با رأی مثبت ۱۵ عضو این شورا به تصویب رسید. این قطعنامه هر ۶ قطعنامه قبلی شورای امنیت علیه ایران، از جمله قطعنامه ۱۹۲۹ که حاوی ممنوعیتهای الزامآور علیه برنامه موشکی ایران بود را لغو کرد.
در پاراگراف سوم در ضمیمه B. از این قطعنامه که به برنامه موشکی ایران مربوط میشود اینطور آمده است: «از ایران خواسته میشود تا هشت سال بعد از روز پذیرش توافق تا زمانی که آژانس گزارشی مبنی بر تأیید نتیجهگیری گستردهتر ارائه کند-هر کدام زودتر حادث شود- هیچ فعالیتی با موشکهای بالستیکی طراحی شده برای قابلیت حمل سلاحهای هستهای، شامل پرتاب با استفاده از چنین فناوریهای موشکهای بالستیک صورت ندهد.»
درباره این قطعنامه دو نکته مطرح است. اول اینکه، همانطور که برایان هوک هم اعتراف کرده این قطعنامه بر خلاف قطعنامه قبلی (۱۹۲۹) از لحنی غیرالزامآور درباره برنامه و آزمایشهای موشکی ایران استفاده کرده است و بنابراین، آزمایشهای موشکی ایران مصداق «نقض» قطعنامه به شمار نمیرود.
نکته دوم این است در قطعنامه ۲۲۳۱ از ایران خواسته شده هیچ فعالیتی با موشکهای بالستیکی «طراحی شده برای قابلیت حمل سلاحهای هستهای» صورت ندهد. معنای این بند از قطعنامه هم این نیست که به ایران توصیه شده از کار با موشکهایی که با هدف و نیت قبلی حمل سلاحهای هستهای تولید شدهاند، خودداری کند. جمهوری اسلامی ایران تأکید کرده که هیچکدام از موشکهای این کشور با این قصد تولید نشدهاند.
دولت ایران پس از تصویب قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت در بیانیهای اعلام کرد: «توانمندیهای نظامی ایران از جمله موشکهای بالستیک، منحصرا برای دفاع مشروع هستند. این تجهیزات برای قابلیت حمل سلاحهای هستهای طراحی نشدهاند و بنابراین، خارج از حیطه یا صلاحیت قطعنامه شورای امنیت و پیوستهای آن میباشند.»
دیدگاه تان را بنویسید