پشت پرده آشتی قطر و عربستان
یک کارشناس مسائل منطقه اظهار کرد: آشتی با قطر از سوی سعودیها بیش از اینکه یک برد باشد یک تاکتیک است و ناشی از تحولات بین المللی اتفاق افتاده است.

خبرگزاری ایسنا: حسن عابدینی در خصوص تحولات اخیر در منطقه و آشتی قطر و عربستان اظهار کرد: آشتی میان کشورهای حاشیه خلیج فارس با قطر به نظر میرسد بیشتر از اینکه یک برد باشد یک تاکتیک است و بنا به ضرورت اتفاق افتاده و ناشی از تحولات بین المللی است.
وی تصریح کرد: به نظر میرسد شرایط هیچ یک از چالشهایی که بین قطر و رژیم سعودی بوده حل نشده که انتظار داشته باشیم ریشه این مشکل برطرف شده باشد. رژیم سعودی۱۱ پیش شرط برای قطر تعیین کرده بود که در این صورت آماده برقراری ارتباط با آن است که مهمترین اینها قطع ارتباط با جمهوری اسلامی ایران، قطع شبکه الجزیره، قطع ارتباط با اخوان المسلمین و همچنین تعطیل کردن پایگاههای نیروهای ترکیه در قطر بوده است، اما این اتفاق نیفتاده است.
این کارشناس مسائل منطقه همچنین بیان کرد: از سوی دیگر رژیم سعودی و شخص بن سلمان ولیعهد ماجراجو و بلندپرواز سعودی براساس برخی از اطلاعاتی که بعدا در رسانهها درز کرد تا مرز اشغال قطر پیش رفت و وعده داد که از طریق جنگ نظامی آن را اشغال کرده است و کشوری مانند بحرین هم با آن همسو شد، اما اتفاقی که الان رخ داده میبینیم که بن سلمان، امیر قطر را دعوت کرده و از او استقبال میکند در حالی که به نظر میرسد هیچ یک از شرایط محقق نشده است.
عابدینی خاطر نشان کرد: همچنین چیزی به نام شورای همکاری خلیج فارس وجود خارجی ندارد. این شورا متشکل از شش کشور در دوران دفاع مقدس تشکیل شد آن هم برای مقابله با جمهوری اسلامی ایران تا از رژیم صدام هم حمایت کند، اما دیدیم که رژیم صدام کویت را اشغال کرد و پس از آن با سعودیها سر ناسازگاری گذاشت و به سایر کشورهای خلیج فارس هم ناسزا گفت لذا عملا هیچ گونه قدردانی صورت نگرفت.
وی افزود: در حالی که قرار بود این شورا پیگیر ارتش واحد و یا زمینه برای پول واحد فراهم کند، اما به نظر میرسد که اکنون در متشنجترین شرایط موجود قرار دارند. به گونهای که در این اجلاس نرفتن حاکمان برخی از کشورهای خلیج فارس مانند کویت، بحرین و عمان نشان میدهد که از اتفاق رخ داده دلخوش نیستند.
این کارشناس مسائل بین الملل در ادامه اظهار کرد: بنابراین شاهد بودیم قطر با موافقتی که کرد و حمایتی که ایران از او انجام داد آن هم در زمانی که همه کشورهای خلیج فارس او را تحریم زمینی، هوایی و دریایی کردند، جمهوری اسلامی ایران مرزهای هوایی خود را به روی قطر باز کرد و قطر توانست نفس بکشد لذا به نظر میرسد اقدامات قطریها بعد از سه سال و نیم جواب داده است.
عابدینی خاطر نشان کرد: فراموش نکنیم شرایط بن سلمان در بدترین زمان ممکن است و ناکامی در جنگ ظالمانه علیه یمن سبب شد تا ائتلاف ریاض از بین برود. همچنین نقض حقوق بشر و مسئله قتل خاشقجی ضربهای بود که به حیثیت سعودیها لطمه وارد کرد و علنی شد گرچه سعودیها اقدامات ضد بشری بسیاری هم انجام دادند.
وی در پایان گفت: در حال حاضر سعودیها از نظر اقتصادی دچار مشکلات جدی شدند. فروش نفت آنها کاهش داشته و متوقف شدن سفر حجاج به دلیل کرونا هم آنها را با کسری بودجه شدید مواجه کرده و اکنون مجبور به در پیش گرفتن این تاکتیک شده اند. به دلیل اینکه هیچ یک از موضوعات مورد اختلاف آنها با قطر حل نشده و ممکن است بعد از مدتی مجددا سر باز کند.
انتهای پیام
دیدگاه تان را بنویسید