روبیو: امیدواریم با ایران به توافق برسیم
مارکو وزیر خارجه و مشاور موقت امنیت ملی دولت دونالد ترامپ روز سه شنبه به وقت محلی در جلسه استماع کمیته روابط خارجی سنای آمریکا گفت: مذاکرات با ایران در حال انجام است و امیدوارم همچنان ادامه پیدا کند.

مارکو روبیو وزیر امور خارجه آمریکا در نشست استماع کمیته روابط خارجی سنای کشورش با تکرار ادعاهای واشنگتن علیه برنامه هسته ای جمهوری اسلامی ایران و با اشاره به مذاکرات با تهران گفت: امیدواریم با ایران به توافق برسیم اما دستیابی به آن آسان نخواهد بود.
به گزارش ایرنا، مارکو وزیر خارجه و مشاور موقت امنیت ملی دولت دونالد ترامپ روز سه شنبه به وقت محلی در جلسه استماع کمیته روابط خارجی سنای آمریکا گفت: مذاکرات با ایران در حال انجام است و امیدوارم همچنان ادامه پیدا کند.
روبیو با تکرار ادعاهای واشنگتن و ایجاد هراس در صورت نرسیدن به توافق مدعی شد: «ما امیدواریم بتوانیم به توافقی با ایران برسیم، چون از نظر من، گزینه جایگزین بسیار بدتر خواهد بود، هرچند شاید لازم باشد.»
وزیر خارجه ترامپ درباره شرط ادعایی آمریکا برای توقف غنیسازی اورانیوم توسط ایران ادعا کرد: اگر آنچه ایران میخواهد، یک برنامه هستهای غیرنظامی برای تولید انرژی باشد، یعنی توانایی توسعه انرژی هستهای، یک الگو برای این وجود دارد که کشورهای متعددی در جهان در حال حاضر از آن پیروی میکنند. این الگو به آنها اجازه میدهد راکتورهایی بسازند، سپس مواد غنیشده را وارد کرده و از آن برای تولید برق استفاده کنند. این مدلی است که ممکن است در صورت انتخاب ایران، برای آنها نیز در دسترس باشد.
تکرار ادعاهای دولت آمریکا درباره ظرفیت غنی سازی ایران
وزیر خارجه دولت دونالد ترامپ در ادامه ادعاهای خود خطاب به اعضای کمیته روابط خارجی سنای آمریکا با بیان اینکه مساله غنی سازی اورانیوم ایران، اساس مذاکرات هسته ای را شکل می دهد، ادعا کرد: اما اگر ایران بخواهد ظرفیت غنیسازی را حفظ کند و این نکته را توضیح میدهم چون اگر کسی در حال مشاهده این بحث باشد، ممکن است کمی پیچیده شود، شما آن را متوجه می شود اما برای عموم مردم مهم است که وقتی وارد جزئیات میشویم، بدانند، وقتی شما یاد گرفتید غنیسازی را در هر سطحی انجام دهید، تنها چیزی که نیاز دارید، زمان است تا بتوانید در سطح بالاتری غنیسازی کنید. و ایران قبلاً توانایی غنیسازی در سطح بالا را ثابت کرده است. در واقع، آنها این کار را انجام دادهاند و در حال حاضر نیز در حال انجام آن هستند. «حدود ۹۰ درصد فرایند غنی سازی، رسیدن به سطح ۳.۶۷ درصد است. پس از آن، ادامه مسیر فقط مساله زمان است.»
این مقام دولت ترامپ مدعی شد: موضع ایران این است که آنها فقط انرژی را نمیخواهند. آنها ادعا میکنند که غنیسازی موضوعی مربوط به غرور ملی است. از نظر ما، آنها غنیسازی را به عنوان یک عامل بازدارنده میخواهند. آنها معتقدند این کار آنها را به یک قدرت هستهای در آستانه تبدیل میکند و در نتیجه، غیرقابل دسترس یا مصون از حمله میشوند. و این، جوهره چالشی است که ما اکنون با آن روبه رو هستیم.
روبیو در راستای تلاش آمریکا برای ایجاد هراس از برنامه هسته ای جمهوری اسلامی ایران مدعی شد: بازیگران دیگری نیز وجود دارند و کشورهای دیگر در منطقه که از احساس ناراحتی گرفته تا دیدن آن به عنوان یک تهدید وجودی، طیفی از واکنشها را نسبت به اینکه ایران بتواند برای بلندمدت ظرفیت غنیسازی را حفظ کند، ظرفیتی که میتواند بهسرعت تسلیحاتی شود، دارند. پس این پایهای است که ما بر اساس آن با ایرانیها مذاکره میکنیم.
مشاور موقت امنیت ملی آمریکا مدعی شد: امید ما این است که بتوانیم آنها را تشویق کنیم، مسیری به سوی رفاه و صلح به آنها نشان دهیم؛ مسیری که به آنها اجازه دهد اقتصاد خود را توسعه دهند، و اگر بخواهند، یک برنامه هستهای غیرنظامی داشته باشند، مانند بسیاری از کشورهای دیگر در جهان، اما بدون غنیسازی. و این امید ماست که بتوانیم آنها را به این سمت سوق دهیم.
وزیر خارجه دولت ترامپ خطاب به اعضای کمیته روابط خارجی سنا مدعی شد: رئیسجمهور کاملا صریح اعلام کرده است و من بیشتر از این توضیح نخواهم داد که ایران هرگز به سلاح هستهای دست نخواهد یافت. این اتفاق نخواهد افتاد. اما او ترجیح میدهدذ، من هم ترجیح میدهم، و گمان می کنم همه شما هم ترجیح میدهیدکه ما بتوانیم به توافقی برسیم که ایران با آن مسیر جایگزین موافقت کند؛ مسیری به سوی رفاه و صلح، به جای راهی که طی ۲۰ سال گذشته در آن بودهاند و این کار آسان نخواهد بود، اما این همان فرایندی است که ما اکنون درگیر آن هستیم.
مقامات دولت آمریکا همچنان اظهارات و اقدامات متناقض خود را تکرار و ضمن تهدید به اقدام نظامی، خواستار مذاکره مستقیم با جمهوری اسلامی ایران هستند. آنها در هفتههای گذشته بارها تلاش کرده اند از یک سو چشماندازی مثبت از مذاکرات خود با ایران ارائه کنند و از سوی دیگر، با تکرار ادعاها و تهدیدات واشنگتن در چارچوب سیاست فشار حداکثری و فضاسازی، درباره تبعات عدم توافق هراس ایجاد کنند.
«سیدعباس عراقچی» وزیر امور خارجه ایران روز سهشنبه ۳۰ اردیبهشت در حاشیه مراسم بزرگداشت آیتالله «سید ابراهیم رئیسی» درحسینیه امام خمینی (ره) با اشاره به مواضع متناقض آمریکا و نیز ادعاهای مقامات این کشور درباره موضوع غنیسازی در ایران گفت: آنچه که الان ما شاهد آن هستیم مواضع کاملا غیر معقول و غیرمنطقی توسط آمریکاییهاست که ظرف چند روز گذشته علنی شده است. این مواضع با پاسخ فوری ایران مواجه شد. بحث غنی سازی اصلا موضوعی نیست که از نظر ما قابل مذاکره باشد. من پاسخ صریح را در چند روز گذشته دادهام و امروز هم مقام معظم رهبری تکلیف را کاملاً روشن کردند.
وی تاکید کرد: ما برای اصول و مواضع خود که حقوق مردم ایران را تأمین میکند وارد مذاکره شدیم و به هیچ وجه از این حقوق کوتاه نخواهیم آمد.
به گزارش ایرنا، رهبر معظم انقلاب صبح امروز در نخستین سالگرد شهادت رئیس جمهور شهید رئیسی و همراهان، خطاب به طرف آمریکایی در مذاکرات اخیر، تاکید کردند: سعی کنند یاوهگویی نکنند. اینکه بگویند به ایران اجازه غنیسازی نمیدهیم، غلط زیادی است؛ جمهوری اسلامی منتظر اجازه «این و آن» نیست.
ادعاهای واشنگتن درباره نفوذ منطقه ای جمهوری اسلامی ایران
وزیر خارجه آمریکا در ادامه ادعاهای واشنگتن درباره نفوذ منطقه ای جمهوری اسلامی ایران و نادیده گرفتن اظهارات مقامات تهران مبنی بر اینکه گروههای مقاومت در منطقه مستقل هستند و جمهوری اسلامی ایران هیچ نیروی نیابتی ندارد، مدعی شد: مذاکرات تاکنون روی موضوع هستهای ایران متمرکز شده است اما ما از حمایت ایران از تروریسم به ویژه نیروهای نیابتی آن در لبنان، یمن و دیگر «گروههای شبه نظامی» در عراق و تلاش برای بازگشت به سوریه مطلع هستیم.
مشاور امنیت ملی کاخ سفید در ادامه اتهام زنی های خود علیه ایران و بدون اشاره به نقش ایران در نابودی داعش در منطقه ادعا کرد: یکی از خطرات کنونی علیه روند دولت موقت سوریه، علاوه بر احتمال قدرت گرفتن گروه داعش، ایران است. ایران تسلیم نشده و درحال حمایت از برخی از گروههای شبهنظامی در سوریه است.
وزیر خارجه دولت ترامپ با اشاره به مذاکرات غیرمستقیم میان تهران - واشنگتن مدعی شد: در مذاکرات اخیر، روی موضوع غنیسازی اورانیوم ایران متمرکز شدهایم. اگر مساله حمایت ایران از تروریسم در توافق قرار نگیرد، تحریمهای اعمال شده در رابطه با آن برداشته نخواهد شد. تمرکز مذاکرات ویتکاف و ایرانی ها روی مساله غنیسازی اورانیوم توسط ایران است. به اعتقاد ایرانی ها، توانایی آنها برای غنی سازی اورانیوم، غرور ملی است.
روبیو که در کمیته روابط خارجی سنای آمریکا سخن می گفت، در پاسخ به سوالی درباره سیاست فشار حداکثری علیه جمهوری اسلامی ایران نیز با حمایت از این رویکرد مدعی شد: ایرانی ها میدانند که تا زمان رسیدن به توافق جدید، تحریمها ادامه خواهد یافت.
او تصریح کرد: دستور اجرایی رئیس جمهور برای اعمال فشار حداکثری علیه ایران درحال اجرا است و برغم مذاکرات، این تحریمها ادامه خواهند یافت. امیدوارم بتوانیم به توافق برسیم، اما تا زمان رسیدن به توافق، تحریمها علیه ایران ادامه خواهند یافت.
وزیر خارجه دولت ترامپ همچنین درباره تهدیدات اروپا در خصوص احتمال فعال سازی مکانیسم ماشه مدعی شد: یکسری تحریم مربوط به مکانیسم ماشه وجود دارد که برعهده تروئیکای اروپا است. شاید پس از رسیدن توافق با ایران، اروپایی ها نیز رضایت لازم را برای عدم فعال سازی مکانیسم ماشه به دست آورند اما در دیداری که با تروئیکای اروپا داشتم، آنها درحال پیشبرد برنامه خود برای احتمال فعال سازی مکانیسم ماشه هستند.
ادعاهای روبیو درباره غزه و فریاد معترضان
روبیو در ابتدای جلسه استماع کمیته روابط خارجی سنا با تشریح برنامه های خود گفت: وزارت امور خارجه خط مقدم دفاع و حمله ما در عرصه جهانی است و مفتخر هستم که تنها در عرض چند ماه کوتاه، ما چشمانداز رئیسجمهور ترامپ مبنی بر سیاست خارجی "اولویت با آمریکا" را اجرا کردهایم.
این سخنان روبیو در حالی بود که اعضای کمیته روابط خارجی سنای آمریکا از عملکرد او به دلیل آغاز دوباره جنگ در غزه، قطع کمکهای آمریکا به کشورهای آفریقایی در حوزه سلامت و بهداشت و «تسلیم شدن در برابر پوتین» بشدت انتقاد کردند.
وزیر خارجه آمریکا مدعی شد: در خاورمیانه، کمپین فشار حداکثری دولت، آزادی آخرین اسیر زنده آمریکایی که توسط حماس در اسارت بود، تعهد حوثیها (انصارالله) به توقف حملات به کشتیهای آمریکایی و وادار کردن ایران برای مذاکره با ایالات متحده را تضمین کرده است.
این ادعای روبیو در حالی است که دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا از زمان آغاز دولت دوم خود به همراه دیگر مقامات آمریکایی، همواره خواستار مذاکره با جمهوری اسلامی ایران بوده و تهران نیز این درخواست را پذیرفته است.
جلسه استماع وزیر خارجه آمریکا با فریاد معترضان و خواسته آنها مبنی بر توقف نسلکشی فلسطینیان چند بار متوقف شد و روبیو در پاسخ به انتقادات علیه خود گفت: شما از همه تغییرات در وزارت خارجه استقبال نخواهید کرد. اما این تغییرات رخ خواهد داد.
روبیو: در مورد اخراج فلسطینیها به لیبی صحبتی نکردهایم
وزیر امور خارجه آمریکا همچنین گفت واشنگتن در مورد اخراج فلسطینیها از غزه به لیبی صحبتی نکرده است، اما افزود که واشنگتن از سایر کشورهای منطقه پرسیده است که آیا آنها پذیرای فلسطینیهایی هستند که میخواهند داوطلبانه از غزه خارج شوند.
مشاور موقت امنیت ملی کاخ سفید توضیح داد:«آنچه ما با برخی کشورها در مورد آن صحبت کردهایم این است که اگر کسی داوطلبانه و با میل و رغبت بگوید که میخواهم برای مدتی به جای دیگری بروم چون بیمار هستم، چون فرزندانم باید به مدرسه بروند، آیا کشورهایی در منطقه وجود دارند که مایل به پذیرش آنها برای مدتی باشند؟»
روبیو مدعی شد از اینکه لیبی در این گروه قرار دارد، اطلاعی ندارد. او همچنین به کمیته روابط خارجی سنا گفت که واشنتگن میداند که ۱۰۰ کامیون دیگر حاضر هستند تا پس از کامیونهای اولیه، در روزهای دیگر وارد غزه شوند.
محتمل بودن جنگ داخلی در سوریه
وزیر خارجه آمریکا با حمایت از دولت موقت سوریه مدعی شد که جایگزین موفقیت دولت سوریه، جنگ داخلی فراگیر و هرج و مرج خواهد بود که منجر به بی ثباتی اوضاع در منطقه خواهد شد.
مشاور امنیت ملی کاخ سفید در پاسخ به سوالی درباره تصمیم دولت ترامپ برای لغو تحریمها علیه سوریه و فرصتهای واشنگتن در سوریه و لبنان و احتمال بازگشایی سفارت آمریکا در این کشور مدعی شد: دغدغه اصلی ما برای بازگشایی سفارت آمریکا در سوریه، دغدغه امنیتی است. باید بتوانیم از مردم و نیروهای خود در سوریه حمایت کنیم. بسیاری از نیروهای مسلح در سوریه همچنان آزاد و فعال هستند.
روبیو تصریح کرد: مقامات دولت موقت کنونی سوریه دارای سوابق مشخصی هستند. اگر با آنها ارتباط برقرار نمیکردیم، شرایط محکوم به شکست بود و وقوع جنگی داخلی در سوریه حتمی بود. شاید حتی با وجود ارتباط با آنها، شرایط با شکست روبرو شود.بیاعتمادی بسیاری در سوریه وجود دارد. سوریه ممکن است چند هفته با فروپاشی کامل یا «جنگ داخلی تمامعیار با ابعادی بیسابقه» فاصله داشته باشد.
وزیر خارجه دولت ترامپ با بیان این ادعا که خواستار کمک به سوریه هستیم، زیرا جایگزین آن هرج و مرج است، گفت: قرار بود با وزیر خارجه سوریه در ترکیه دیدار کنم اما رئیسجمهور ترامپ با حمایت عربستان و ترکیه با الجولانی دیدار کرد و تصمیم گرفت تحریمها برداشته شوند. اما کنگره باید تحریمها را کامل بردارد. زیرا اکنون سرمایهگذاری در سوریه ناممکن است. تحولات در سوریه، روی لبنان تاثیر بسیاری خواهد گذاشت.
مشاور امنیت ملی کاخ سفید گفت: با فرصتی تاریخی مواجه هستیم.در صورت تثبیت لبنان و سوریه در دو سال آینده، جنگها و تنشها در منطقه کاهش پیدا خواهد کرد.
عدم رفع تحریمها علیه روسیه؛ مسکو در صورت تشدید تحریم ها مذاکره نخواهد کرد
وزیر خارجه آمریکا درباره احتمال اعمال تحریمهای بیشتر علیه روسیه نیز گفت: هیچ یک از تحریمها علیه روسیه برداشته نشده است. ما هیچ اهرم فشاری علیه روسیه را کاهش ندادهایم.
روبیو در پاسخ به احتمال حمایت واشنگتن برای ارسال تسلیحات بیشتر به اوکراین گفت: کاخ سفید درباره آن باید تماس بگیرد. اوکراین خواستار پدافند هوایی و پاتریوت شده است اما ما دیگر پاتریوت نداریم. درحال تلاش برای انتقال پاتریوت از سوی متحدان آمریکا به اوکراین هستیم. اما هیچ یک از کشورها حاضر به انتقال پاتریوتهای خود نیستند.
وزیر خارجه دولت ترامپ تصریح کرد: چالش کنونی این است که روسیه خواستار دریافت چیزی است که آن را ندارد. اوکراین نیز به دنبال بازپسگیری چیزی است که توانایی آن را ندارد. خواسته رئیس جمهور ترامپ، پایان دادن به این جنگ است. پس این ادعا که آمریکا اهرم فشار خود علیه پوتین را کاهش داده، دروغ است.
مشاور امنیت ملی ترامپ درباره همکاری آمریکا با اروپا در قبال روسیه نیز گفت: به همکاری خود با اروپا ادامه میدهیم. به روسیه نیز گفتهایم که اروپا باید در نهایت در میز مذاکرات حضور پیدا کند. در صورت مشخص شدن خواسته روسیه برای ادامه دادن جنگ، تحریمها علیه مسکو تشدید خواهد شد. «به اعتقاد ترامپ، اگر تحریمها علیه روسیه را تشدید کنیم، آنها مذاکره نخواهند کرد.»
روبیو درباره تاثیر جنگ اوکراین بر شرق آسیا ادعا کرد: درباره نقش ایران، کره شمالی و چین در جنگ اوکراین آگاه هستیم. روزانه به متحدان اروپایی خود اعلام میکنیم که بدون چین، روسیه نمیتوانست این جنگ را ادامه دهد. از طرفی، هر مهمات و دلاری که در این جنگ هزینه میشود، درحال کاهش منابع ما برای مقابله با جنگ احتمالی در شرق آسیا است. این جنگ از طریق اقدام نظامی پایان نخواهد یافت.
اذعان به قدرت چین و عدم تعادل میان جهان
مشاور امنیت ملی ترامپ درباره نیاز واشنگتن به توسعه زیرساخت های خود برای مقابله با آنچه «تهدید وجودی چین علیه ایالات متحده آمریکا» خوانده شد، نیز گفت: عدم تعادل خطرناک شکل گرفته میان جهان و چین در موضوعات بسیاری وجود دارد. چین به همه منابع نادر دسترسی داشته و در بسیاری از این موارد، در رتبه اول قرار دارد.
وزیر خارجه آمریکا تصریح کرد: چین در ازای کمکهای خود به دیگر کشورها، به منابع با ارزش دسترسی پیدا میکند. آنها در حال پالایش همه این منابع با ارزش و نادر هستند. اگر روزی تجارت ما با جهان قطع شود، «حتی نمیتوانیم موتور ماشین تولید کنیم. شرایط خطرناکی شکل گرفته است. بسیاری از آن، نیاز انجام تغییرات داخلی است.» چین یک مصرف کننده نیست، یک تولید کننده است. نگرانی اصلی اروپاییها، حوزه تولید دارو است. چین ۸۰ درصد صنعت دارو جهان را تحت تسلط خود دارد و این برای ما مهلک است و اگر نتوانیم این مسائل را مدیریت کنیم، در خطر خواهیم بود./ایرنا
دیدگاه تان را بنویسید