اعزام ۶ امدادگر هلال احمر سمنان به یاسوج
عضو تیم امداد و نجات هلالاحمر استان سمنان با بیان اینکه طی هفته گذشته شش نفر از امدادگران کوهستان این جمعیت به منطقه سی سخت یاسوج اعزام شدند، گفت: در این سفر ۳۰۰قطعه اجساد پیدا شد.

خبرگزاری مهر: اواخر اسفندماه سال گذشته بود که حوالی ظهر پیامی در خروجی فضای مجازی مبنی بر خارج شدن هواپیمای تهران- یاسوج از صفحه رادار قرار گرفت خبر کوتاه بود و دردناک هواپیما سقوط کرد دو روز پیدا کردن محل دقیق لاشه هواپیما به طول انجامید و پسازآن نیروهای داوطلب امداد و نجات کوهستان هلالاحمر وارد صحنه شدند.
با مشخص شدن محل دقیق سقوط هواپیما توسط بالگرد میشد حدس زد که کسی از این جریان زنده نمانده است، اما همه مردم ایران تلاش کردند تا هر کاری که میتوانند برای یافتن اجساد بازماندگان انجام دهند تصاویر اولین گروه اعزامی نشان از تکهتکه شدن اجساد قربانیان و یخ و برف شدید در منطقه بود که با توجه به شرایط و ارتفاع مسئولان اعلام کردند که تا آب شدن برفها و مساعد شدن آبوهوا باید صبر کرد.
اما ادای دین نیروهای متخصص هلالاحمر در این حادثه انگیزه آنها برای صعود به منطقه سقوط هواپیما بود، با برنامهریزی و زمانبندی افراد دورهدیده به محل حادثه اعزام میشوند و هرکدام قسمتی از یادگارهای بهجامانده از قربانیان را تحویل مسئولان مربوط میدهند.
شرایط آب و هوایی نامساعد، قرار گرفتن هواپیما درشیب زیاد، امکان صعود را با مشکل مواجه کرده بود و در اینجا بود که نقش مهم افراد متخصص امداد و نجات کوهستان هلالاحمر اهمیت خاص خودش را نشان داد از همان تاریخ گروههای بسیاری به منطقه سی سخت یاسوج سفر کردند تا بلکه با یافتن ردی از اجساد بازماندگان بتوانند گوشه از آلام بازماندگان را کاهش دهند.
طبق شواهد هنوز بازماندگان حادثه برای یافتن بقایای اجساد اقوام درجهیک خود گروههای امداد و نجات کوهستان را با اشکهای خود بدرقه میکنند تا این متخصصان کوهستان خبری برای آنها بیاورد.
هفته گذشته تیم شش نفره امداد و نجات کوهستان هلالاحمر استان سمنان به این عملیات اعزام شدند که برای چگونگی اقداماتی که این تیم انجام داده است با امیر صادقی عضو تیم امداد و نجات کوهستان هلالاحمر و دبیر هیئت کوهنوردی شاهرود به گفتگو نشستهایم.
*در ابتدا بگویید تیم اعزامی به منطقه سی سخت یاسوج از استان شامل چه افرادی بودند؟
دو نفر از شاهرود، سه نفر از مهدیشهر و یک نفر از سمنان این تیم شش نفره اعزامی را تشکیل میدهند که همه این افراد دورهدیده در حوزه امداد و نجات کوهستان هستند و با توجه به اینکه کار این افراد در ارتفاعات است لذا ازلحاظ قدرت بدنی در شرایطی قرار دارند که میتوانند در شرایط سخت به ارتفاعات صعود و افراد را نجات دهند.
در این دوره علاوه بر استان سمنان سه گروه شش نفره از استانهای مازندران و گلستان نیز حضور داشتند که در موعد مقرر به سی سخت اعزامشده بودند.
*سفر چند روز طول کشید؟
دوشنبه از استان حرکت کردیم تا بتوانیم در موعد مقرر در منطقه حضورداشته باشیم صعود روز سهشنبه آغاز شد و تا شنبه هفته جاری در منطقه سی سخت حضور داشتیم با توجه به شرایط آب و هوایی صعود با بالگرد انجام شد، اما در بازگشت به دلیل مه شدید فرود پیاده شش ساعت به طول انجامید.
*شرایط آب و هوایی در منطقه چه طور بود؟
آبوهوا دو روز اول در روز هوا مناسب بود، ولی در شب تا منفی ۱۵ درجه میرسید و دو شب اول شاهد بارش برف بودیم و این کمی عملیات را با سختی مواجه میکرد و روز آخر نیز هوا بهشدت مهگرفته بود و امکان پرواز برای بالگرد وجود نداشت و مسیر پیاده به سمت پایین طی شد.
اکثر نیروهای محلی بهعنوان راهبلد در منطقه حضور داشتند کار در ارتفاع به علت شرایط اختلاف ارتفاع بسیار سخت است محلیها در ارائه نشانی محل و بیشتر بهعنوان راهنما تیمهای اعزامی را حمایت میکنند و بیشتر حجم کار بر دوش نیروهای امداد و نجات کوهستان هلالاحمر قرار دارد.
*چقدر توانستید از اجساد را جمعآوری کنید؟
با توجه بهشدت برخورد هواپیما به کوه قطعاً اجساد کامل نیستند و بهصورت تکهتکه لابهلای سنگها زیر برفها کنار لاشه هواپیما میشد به نشانی از آنها دستیافت قطعات از ۲۰ گرم تا نهایت چیزی که در این دوره پیدا شد حدود ۴۰۰ گرم بود بااینحال این تیم اعزامی در این دوره حدود ۸۰ کیلو یعنی ۳۰۰ قطعه را به پایین کوه منتقل کردند.
*شرایط را در سی سخت چه طور دیدید؟
زمان سقوط هواپیما ۲۰ سانتیمتر برف در منطقه وجود داشت و طی همین دوره در برخی قسمتها باید پنجمتر کنده میشد تا به لاشه هواپیما بتوان دسترسی پیدا کرد که علاوه بر این وجود دهلیز خطرناک با شیب بسیار زیاد بر دشواری این عملیات افزون کرده بود که یکی از هم تیمهای اهل مازندران در همین دوره از کارگاه خارج و در دهلیز سقوط کرد که خوشبختانه این فرد مصدومیت جدی نداشت به سمت گرم شدن هوا و تابستان پیش میرویم که با آب شدن برفها امکان سقوط بهمن نیز وجود دارد که همه این مسائل عملیات را در منطقه با پیچیدگی خاصی مواجه میکند.
امکان جابهجایی لاشه هواپیما با توجه به شرایط خاص منطقه وجود ندارد تنها اجساد و وسایل پایین آورده میشود بخشهایی از هواپیما مانند موتور و کابین هنوز پیدا نشده است که امدادگران برای یافتن آن تلاش میکنند و هر تیمی که اعزام میشود مناطق موردنظر را بهدقت موردبررسی قرار میدهد و اگر بهوسیله خاصی برخورد کنند آن را به پایین کوه انتقال میدهند.
*فکر میکنید عملیات جستجو در سی سخت کی پایان خواهد یافت؟
باید منتظر ماند تا طبیعت کار خودش را انجام دهد چراکه شرایط بهگونهای است تا زمانی برف در منطقه وجود دارد عملیات با چالش مواجه خواهد بود، محدودههایی تا عمق پنجمتر برای یافتن نشانی از بازماندگان کنده شد در قیف پایین دهلیز حدود ۱۵ متر برف وجود دارد که قطعاً نمیتوان گفت: چه موقع پایان خواهد یافت.
بهاحتمالزیاد دو روز بارندگی باران را در کوهستان شاهد باشیم که اگر این اتفاق رخ دهد اگرچه خطر ریزش بهمن را بیشتر میکند، اما حداقل باعث آب شدن حجم زیادی برف میشود و قطعاً لاشهها بهتر قابلرؤیت خواهد بود.
*آیا قصد دارید دوباره در این ترکیب عازم منطقه شوید؟
با توجه به حجم اجساد قربانیان حادثه محیط بسیار آلوده و بوی نامساعدی در فضا آکنده است و از سوی دیگر ملاقات با خانواده کشتهشدگان و چشمانتظاری آنها از هر تیمی که از کوهستان برمیگردد خود دلیلی است که به امدادگران کوهستان جرئت سفر دوباره را به منطقه میدهد تا بلکه بتوانند با یافتن اجساد، کمی به آرام شدن این خانوادهها کمک کنند.
قطعاً از دست دادن هموطنان در یک اتفاق فجیع ناراحتی همه ما را به همراه دارد، برخی صحنههای این سفر را بههیچوجه نمیتوان به زبان آورد و قلمی هم نمیتواند شرح آن چیزی که در دل امدادگران هلالاحمر وجود دارد را به تصویر بکشد این تخصص تیمهای امداد و نجات کوهستان هلالاحمر است و طبیعتاً طی خرداد همین تیم مجدد به منطقه اعزام خواهد شد.
*آیا فدراسیون کوهنوردی هم با شما همکاری دارد؟
جدیداً قراردادی با هیئت کوهنوردی دنا بستهشده که در قبال دریافت مبلغی از سازمان هلالاحمر هیئت کوهنوردی دنا تعدادی از نیروها را برای جستجو به همراه نیروهای محلی اعزام کنند، ولی با توجه به اینکه متولی حادثه هواپیمای تهران-یاسوج هلالاحمر است لذا فدراسیون کوهنوردی در این قضیه ورودی ندارد.
*از امداد و نجاتهای هلالاحمر در کوهستانهای شاهرود بگویید
قلههای مرتفعی در استان و شاهرود وجود دارد که همین امر باعث شده تا حجم زیادی از کوهنوردان کشور هر هفته قصد صعود این قلهها را داشته باشند و حوادث بسیاری هم در این حوزه شاهد هستیم بهطور میانگین ماهی یکبار عملیات کوهستان را در شاهرود داریم که در زمستان بیشتر میشود، گمشدگیهایی نیز در برف وجود داشته است که اغلب با هلالاحمر هماهنگی نمیشود.
با توجه به اینکه در هیئت کوهنوردی نیز حضور دارم در جریان رفت و آمد این افراد قرار داریم، اما بهطور مشخص به هلالاحمر اطلاعی در زمینه صعود گروههای کوهنوردی و طبیعت گرد داده نمیشود و گروههایی که دچار حادثه شدند اکثراً بدون اطلاع و راهنما وارد منطقه میشوند که این میتواند خطرناک باشد.
*بهعنوان سخن آخر دیدگاه کوهنوردان از تخریبهای شاهوار چگونه است
طبیعتاً ما غیر از کوهنورد بودن ارق خاصی به شاهرود داریم و این تخریب همه ما را اذیت میکند چراکه شاهوار یک نماد برای شهر قلمداد میشود و در اکوسیستم منطقه بهشدت تأثیرگذار است.
حجم تخریبهای صورت گرفته باعث میشود تا در آینده نهچندان دور تبدیل به شهری خالی از سکنه شویم، ولی عکسالعمل گروهها وقتی با آنها صحبت میشود از این موضوع ناراحت و ناراضی هستند و میخواهند که جلوی فاجعه گرفته شود و رایزنی هم با فدراسیون در این حوزه انجام شد تا از طریق وزارت ورزش نامهای هم به وزارت معدن ارسال و این خواسته تحت پیگیری قرار دارد، ولی درواقع قلب همه ما جریحهدار است.
دیدگاه تان را بنویسید