قطب سوم اما ضعیف
حرف از شکلگیری یک سه قطبی در انتخابات ریاست جمهوری است اما به نظر نمیرسد که قطب سوم چندان قابل اعتنا باشد.

گروه سیاست سایت فردا - حمایتها از کاندیداتوری ابراهیم رئیسی در انتخابات پیش رو از چند ماه قبل شروع شده و به قدری بود که تصور میشد او نامزد بلامنازع این رقابتها باشد. وقتی که علی لاریجانی ثبتنام کرده و با کنایه و پیش کشیدن حرف دادگاه و پارلمان، هیاهو به پا کرد اما سخن از دو قطبی به میان آمد.
در واقع عملکرد دولت روحانی و نارضایتیهای حاصل از آن سبب شده بود که تحلیلگران تا حد بسیاری اصلاحطلبان را به حاشیه رانده و اصولگرایان را پیروز این میدان بدانند. با نزدیک شدن به انتخابات و تلاشهای گسترده این جریان سیاسی برای نقش آفرینی در این عرصه، شاهدیم که حرف از ایجاد یک سهقطبی است.
مثلا محمدرضا باهنر در آخرین مصاحبه خود به این موضوع اشاره کرد. حمیدرضا ترقی، عضو شورای مرکزی حزب موتلفه نیز همین نظر را دارد. او در یادداشتی نوشته است: «انتخابات حالت 3 قطبی پیدا می کند. البته قطب اصلاح طلبان ضعیف خواهد بود اما نامزد جریان اعتدال قوی تر به نظر می رسد که با توجه به موضوع احیای برجام و احتمال رفع پاره ای تحریم ها ممکن است زمینه رأی قابل توجهی را داشته باشد. طرف اصولگرایان را نیز آقای رئیسی نمایندگی می کند.»
عباس سلیمینمین دیگر تحلیلگر اصولگرا است که همین نظر را دارد. او امروز در مصاحبهای با «جهان صنعت» رئیسی، لاریجانی و پزشکیان یا جهانگیری را سه قطب این رقابتها معرفی میکند. او درباره اینکه نماینده اصلاحطلبان کیست تردید دارد زیرا از یک سو به شایعات موجود درباره رد صلاحیت جهانگیری توجه دارد و از سوی دیگر پزشکیان را گزینه قابل اعتناتر برای اصلاحطلبان به شمار میآورد.
سلیمی نمین البته شانس هیچ کدام از دو گزینه احتمالی اصلاحطلبان را برای موفقیت چندان نمیداند. او از احتمال دو مرحلهای شدن انتخابات و رویارویی رئیسی و لاریجانی میگوید و نگران حمایت اصلاحطلبان از لاریجانی در چنین شرایطی نیز نیست. این فعال سیاسی اصولگرا معتقد است که ریزش رای اصلاحطلبان سبب خواهد شد که در این دوره از انتخابات نقش تعیین کنندهای نداشته باشند.
به گفته او پای صندوق آوردن پایگاه اجتماعی آسیب دیده کار سختی است و اگر هم ممکن باشد، زمانبر است. بر این اساس لاریجانی را یک رقیب جدی برای رئیسی تلقی میکند.
افزون بر این باید توجه داشت که درون جبهه اصلاحطلبی نیز نه امید چندانی به تایید صلاحیت جهانگیری وجود دارد و نه به ایفای نقش موثر پزشکیان. شاهد آنکه روزنامه اعتماد که مدیرمسئول آن یعنی الیاس حضرتی اخیرا به عنوان رئیس ستاد انتخاباتی پزشکیان معرفی شده است، موضعی قابل توجه اتخاذ کرده و مینویسد: «رفتار و گفتار اغلب اصلاحطلبان نشان میدهد آنان فعلا روی اسحاق جهانگیری و مسعود پزشکیان بیشتر از همه حساب باز کردهاند. پزشکیان که ستاد انتخاباتی خود را هم فعال کرده و آماده شروع زمان رسمی تبلیغات است. اما ظاهرا تاکنون نتوانسته حمایت حداکثری جریان اصلاحات را به دست بیاورد؛ چراکه خواهناخواه بخشی از اصلاحطلبان پشت جهانگیری ایستادهاند. هرچند باتوجه به اقبال به نسبت اندک جامعه به جهانگیری، او نیز برخلاف تصور چندان دست بالاتری در اختیار ندارد. آنچه اما در این میان مسلم است این است که چنانچه هر دوی آنان تایید صلاحیت شوند، تنها یکی در میدان باقی بماند.»
دیدگاه تان را بنویسید