عیدی کارگران
سورپرایز 2 واریزی در آخر سال برای کارگران | واریز عیدی کارگران ۲۱ میلیون تومان شد | نسخه حقوق کارگران برای سال آینده پیچیده شد
شورای عالی کار ۲۹اسفند سال ۱۴۰۲در نشست تعیین دستمزد، حداقل دستمزد کارگران برای سال ۱۴۰۳را ۳۵درصد افزایش داد. بر این اساس حداقل دستمزد ماهانه کارگران از ۵میلیون و ۳۰۸هزار تومان به ۷میلیون و ۱۶۶ هزار تومان رسید که با احتساب فرمول حداقل و حداکثر عیدی، کارگران امسال حداقل ۱۴میلیون و ۳۳۲هزار تومان و حداکثر ۲۱میلیون و ۵۰۰هزار تومان عیدی دریافت خواهند کرد.

مطابق قانون کار تمام گروه های مختلف کارگری مشمول عیدی پایان سال می شوند که مطابق قانون کلیه کارفرمایان و واحدهای مشمول قانون کار امسال باید حداقل ۱۴میلیون و ۳۳۲هزار تومان و حداکثر ۲۱میلیون و ۵۰۰هزار تومان به عنوان عیدی به کارگران پرداخت کنند.
به نقل از تسنیم، شورای عالی کار ۲۹اسفند سال ۱۴۰۲در نشست تعیین دستمزد، حداقل دستمزد کارگران برای سال ۱۴۰۳را ۳۵درصد افزایش داد. بر این اساس حداقل دستمزد ماهانه کارگران از ۵میلیون و ۳۰۸هزار تومان به ۷میلیون و ۱۶۶ هزار تومان رسید که با احتساب فرمول حداقل و حداکثر عیدی، کارگران امسال حداقل ۱۴میلیون و ۳۳۲هزار تومان و حداکثر ۲۱میلیون و ۵۰۰هزار تومان عیدی دریافت خواهند کرد.
طبق قاعده حداقل عیدی کارگران برای ۱۲ماه کارکرد، دو برابر حقوق پایه است بهشرطی که از سه برابر حداقل حقوق بیشتر نشود. امسال حداقل حقوق کارگران هفت میلیون و ۱۶۶هزار تومان است، بنابراین حداقل عیدی کارگران برای کارکرد ۱۲ماه، ۱۴میلیون و ۱۶۶هزار تومان و حداکثر عیدی کارگران ۲۱میلیون و ۴۹۸هزار تومان است.
واریز عیدی بازنشستگان کشوری چه تاریخی انجام میشود؟
بهموجب ماده واحده قانون مربوط به تعیین عیدی و پاداش سالانه کارگران شاغل در کارگاههای مشمول قانون کار مصوب سال ۱۳۷۰ مجلس شورای اسلامی، کلیه کارفرمایان مکلفند به هر یک از کارگران خود بهنسبت یک سال کار معادل ۶۰ روز آخرین مزد بهعنوان عیدی و پاداش بپردازند، مبلغ پرداختی از این بابت به هر یک از کارگران نباید از معادل ۹۰ روز حداقل مزد روزانه قانونی تجاوز کند.
همچنین بهموجب تبصره یک ماده واحده مذکور، مبلغ پرداختی به کارگرانی که کمتر از یک سال در کارگاه کار کردند، باید بهمأخذ ۶۰ روز مزد و بهنسبت ایام کارکرد در سال محاسبه شود. حداقل دو برابر و حداکثر سه برابر مصوبه دستمزد شورایعالی کار؛ مبنای تعیین عیدی پایان سال مشمولان قانون کار است.
*مبنای محاسبه عیدی و پاداش کارگران
مبنای محاسبه عیدی و پاداش سالانه کارگران در کارگاههایی که طرح طبقهبندی مشاغل دارند، مزد گروه و پایه یا مزد مبنا و در واحدهای فاقد طرح طبقهبندی، مزد ثابت یعنی مزد شغل و مزایای ثابت پرداختی بهتبع شغل خواهد بود.
*میزان پرداخت عیدی و پاداش آخر سال کارگران فصلی و کارمزدی
مبلغ پرداختی بابت عیدی و پاداش به کارگران کارگاههای فصلی مشمول قانون کار و همچنین کارگران سایر کارگاههای مشمول که کمتر از یک سال در کارگاه کار کردند، باید بهمأخذ ۶۰ روز و بهنسبت ایام کارکرد در سال محاسبه شود، ضمناً مزد مورد عمل در محاسبه وجوه عیدی و پاداش پایان سال به کارگران کارمزدی عبارت از متوسط کارمزد دریافتی آنان بر حسب مدت ایام کارکرد در سال است.
*میزان عیدی و پاداش کارگران پارهوقت
بر اساس ماده ۳۹ قانون کار، مزد و مزایای کارگرانی که بهصورت نیمهوقت یا کمتر از ساعات قانونی تعیینشده به کار اشتغال دارند، بهنسبت ساعات کار انجامیافته محاسبه و پرداخت میشود که عیدی و پاداش نیز از این قاعده کلی مستثنی نیست.
*میزان عیدی و پاداش کارگران ساعتی
در مورد کارکنان ساعتی که حقوق ماهانه ثابت ندارند و دستمزد آنها در ماه متغیر است، برای محاسبه عیدی و پاداش، میانگین حقوق سه ماه آخر خدمت آنان مبنای محاسبه قرار خواهد گرفت.
*نحوه پرداخت عیدی کارگران مشمول قانون کار شاغل در واحدهای دولتی
قانونگذار با تصویب قانون نحوه پرداخت عیدی به کارکنان دولت مصوب سال ۱۳۷۴ اعتبار قانون تعیین عیدی و پاداش سالانه کارگران شاغل در کارگاههای مشمول قانون کار مصوب ۱۳۷۰ را لغو نکرده است، بنابراین حکم تعیین عیدی معادل ۶۰ روز آخرین مزد مشمولان قانون کار کماکان بهقوت خود باقی است؛ ضمناً کارگاه در قانون کار بهاعتبار اشتغال کارگران در محل انجام کار تعریف میشود به این ترتیب کلیه کارگران مشمول قانون کار اعم از اینکه در بخش خصوصی و یا دولتی شاغل باشند از دو ماه عیدی و پاداش آخر سال موضوع ماده واحده قانون اسفند ۱۳۷۰ مصوب مجلس شورای اسلامی برخوردار خواهند بود.
عیدی کارگرانی که در طول سال با کارفرما قطع رابطه میکنند، کارگرانی که در طول سال از خدمت مستعفی، اخراج، بازنشسته یا بهشکلی رابطه آنان با کارگاه قطع میشود، بهنسبت مدت کارکردشان مستحق دریافت عیدی و پاداش سالانه خواهند بود.
آنچه مبنای محاسبه و پرداخت عیدی و پاداش پایان سال کارگران مشمول قانون کار قرار میگیرد، مزد و فوقالعادههایی است که کارگر بهمناسبت اشتغال در شغل مربوط دریافت میکند؛ بهعبارت دیگر مزایایی که افراد بهنوعی در ارتباط با شغل دریافت میکنند از اجزاء مزد محسوب میشود لذا فوقالعاده شغل، سختی کار و هرآنچه بهتبع شغل به کارگر داده میشود جزو مزد منظور میشود و الزاماً باید در محاسبه عیدی و پاداش لحاظ شود.
تبعاً مزایای رفاهی و انگیزشی از قبیل کمک عائلهمندی، کمک هزینه مسکن، بن خواربار و پاداش افزایش تولید جزو مزد بهشمار نمیآید و در پرداخت عیدی و پاداش لحاظ نمیشود.
با توجه به ماده واحده قانون مربوط به تعیین عیدی و پاداش سالیانه کارگران شاغل در کارگاههای مشــمول قانون کار مصوب مورخ سال ۱۳۷۰ مجلس شــورای اسلامی، همه کارگران مشمول قانون کار صرفنظر از محل اشتغال و نوع کارگاهی که در آن کار میکنند اعم از دولتی، خصوصی، تعاونی، صنعتی، خدماتی و... بهمیزان مقرر در مصوبه فوق از عیدی و پاداش سالانه برخوردار خواهند بود.
تعیین مزد سال آینده بر اساس تورم و سبد معیشت
وزیر کار در خصوص دستمزد سال آینده گفت: در تلاشیم مزد کارگران در سال آینده بر اساس تورم و سبد معیشت تعیین شود.
به گزارش خبرنگاراقتصادی خبرگزاری تسنیم,هر ساله با نزدیک شدن به ماه های پایانی سال بحث دستمزد سال آینده کارگران بیشتر از گذشته به گوش می رسد. این موضوع از آنجا ناشی می شود که جلسات تعیین دستمزد سال آینده کارگران در دو ماه پایانی سال یعنی بهمن و اسفند نمود بیشتری دارد.
یکی از بهانه های نخ نما در تعیین دستمزد کارگران این است که هر ساله دولتی ها و کارفرمایان بیان می کنند که شرایط تولید دشوار است در صورتی که دستمزد از یک میزانی بیشتر افزایش یابد, تعدیل نیرو به دنبال دارد. در حالی که افزایش 57درصدی مزد 1401 ثابت کرد, اگر مزد به میزان واقعی افزایش یابد باعث ماندگاری شغل می شود, چرا که انگیزه کارگران را برای فعالیت بیشتر می کند.
از دیگز بهانه های هر ساله این است که اگر مزد مطابق تورم افزایش یابد, باعث افزایش نقدینگی و تورم ناشی از افزایش حقوق می شود. این موضوع هم از سوی کارشناسان اقتصادی بررسی شده است . افزایش دستمزدها بهطور مستقیم بر هزینههای تولید تأثیر میگذارد. با افزایش هزینههای نیروی کار، شرکتها ممکن است قیمت کالاها و خدمات خود را برای جبران این افزایش، بالا ببرند. این پدیده که به آن «تورم هزینهای» میگویند، میتواند زنجیرهای از افزایش قیمتها را به دنبال داشته باشد.
علاوه بر این، افزایش دستمزدها قدرت خرید مصرفکنندگان را نیز افزایش میدهد. این امر میتواند تقاضای کلی در اقتصاد را تقویت کرده و منجر به «تورم تقاضامحور» شود. با افزایش تقاضا و محدودیتهای عرضه، قیمتها رشد بیشتری خواهند داشت.در اقتصاد کلان، تورم حاصل از فشار تقاضا، زمانی ایجاد میشود که تقاضا از عرضه بیشتر شود.در واقعیت کشور چنین نیست.
یکی دیگر از موضوعات که هنگام تعیین دستمزد به گوش می خورد این است که بهتر است دستمزد به صورت منطقه ای یا صنایع تعیین شود. که این موضوع هم موافق و مخالفان خاص خود را دارد و به نظر می رسد درحال حاضر شرایط برای اجرای این روش از تعیین مزد در کشور مهیا نیست.
احمد میدری, وزیرکار امسال برای اولین بار فراخوانی را برای دستمزد اعلام کرده است و گفته: دستمزدها در پایان سال است، معمولاً در انتهای هر سال یا ابتدای سال بعد، میزان دستمزدی که کارفرمایان در بخشهای مختلف موظف به رعایت آن هستند، توسط شورایعالی کار تعیین میشود.
امسال، از آذرماه، از کارشناسان مختلف درباره دستمزد سال 1404 نظرخواهی کردیم تا بر اساس آن، رابطه مزدی کارفرمایان و کارگران مشخص شود. با توجه به اهمیت این موضوع، تصمیم گرفتیم با فراخوانی عمومی، از کارشناسان، کارفرمایان و کارگران دعوت کنیم که پیشنهادهای خود را در این زمینه از سراسر کشور ارسال کنند.
اما آخرین اظهارات وزیرکار درباره تعیین دستمزد این بوده است که در صورتی که بین کارگر و کارفرما همبستگی بوجود بیاید بسیاری از مشکلات رفع میشود.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با تاکید بر اینکه همبستگی بین کارگر و کارفرما حلال بسیاری از مشکلات است، گفت: در تلاشیم مزد کارگران در سال آینده بر اساس تورم و سبد معیشت تعیین شود./تسنیم
دیدگاه تان را بنویسید