سرویس بین الملل فردا: شکست و بیرون راندن داعش از موصل بعد از ۹ ماه نبرد نفس گیر قطعا نقطه تحول مهمی در مبارزه با این گروه تروریستی محسوب میشود، اما به نظر میرسد سیاست مداران آمریکایی از اعلام پیروزیهای گذشته خود در خاورمیانه درس گرفته اند و چندان از این کلمه استفاده نمیکنند چرا که پیش از این تجربههای تلخی از اعلام پیروزی زودهنگام پیش از سنجیدن همه جوانب امر داشته اند. در این باره و نیز وضعیت شکننده عراق پس از داعش سه نکته گفتنی است که در ادامه خواهد آمد.
۱ - سال ۱۹۹۱ و پس از بیرون راندن عراق از کویت جورج بوش پدر اعلام کرد که جنگ گذشته و پیروزی برای قانون و کار درست فرارسیده است. در واقع، اما آن چه اتفاق افتاد تغییر فاز درگیریها و تنشها بود و نه پیروزی قانون و مردم. حبدر العبادی نیز در حالی اعلام کرد پیروزی کامل در موصل به دست آمده است که جنگ تن به تن با گروه داعش در این شهر پایان یافته، اما واقعیت ماجرا این است که پیروزی نهایی هم چنان در گرو پاسخ به سوالاتی در مورد ویرانیها و نوع حکومت عراق پس از این ماجرا است.
۲ -به نظر میرسد مهمتر از مساله بازسازی ویرانیهای جنگ عراق با داعش، مساله حکومت داری، سیستم حکومتی و تجزیه عراق از جمله مسائلی است که اهمیت فراوانی دارد و برنامههای سنگین و مهمی نیز برای آن تدارک دیده شده است.
برای مثال میتوان به پایگاه نشنال امارات اشاره کرد که در این باره مینویسد: فرم نهایی مطلوب برای حکومت عراق چنین است: حکومتی فدرال که استانهای آن اختیارات نسبتا فراوانی برای اداره دلخواه پول نفت خواهند داشت. در این حکومت سنیها نیز گارد نظامی مخصوص خود را خواهند داشت. اما حیدرالعبادی برای انجام این کار چندان قدرت شخصی ندارد و نمیتواند قبایل مختلف را در قبال این مساله متحد کند. از طرفی نباید فراموش کرد که مساله عراق صرفا شیعه و سنی نیست و کردها نیز بخشی از ماجرا هستند که برای مثال کرکوک و نفت آن را مطالبه کرده اند و البته که دولت نمیخواهد نفت این منطقه را تحویل آنها دهد.
۳ -همه این تحولات را میتوان در کنار همه پرسی دید که کردها برای استقلال خود برگزار خواهند کرد و اگر چه بسیاری از کشورها از جمله ایران با آن مخالفت کرده اند، اما بعید نیست که این همه پرسی آغازی باشد بر تجزیه تدریجی عراق به سه کشور متشکل از کردها، سنیها و شیعه ها، مسالهای که میتواند منطقه را دوباره با وضعیتی شبیه به آن چه میان اسرائیل و فلسطین رخ داده است روبه رو کند: درگیری دائمی بر سر منافع اقتصادی و قومیتی میان این سه گروه. این در حالی است که آیت الله سیستانی نیز بارها نسبت به تفرقه در این کشور هشدار داده است، تفرقهای که چند سال پیش از این در عراق به وجود آمد و هزاران کشته در نتیجه جنگهای فرقهای بر روی گروههای مختلف این کشور گذاشت.
دیدگاه تان را بنویسید