ماندن یا رفتن اسد؛ مساله این است / مذاکرات صلح وین تصمیمگیری به جای مردم سوریه
دولتها و کنشگران منطقهای و بین المللی پس از ناکامی ائتلاف هوایی آمریکا در حل بحران سوریه بالاخره به راه حل سیاسی و منطقی روی آوردند و این روزها دیدارها و گفتگوهای بسیاری را در پیش گرفتند. مهمترین تلاش آنها برایبحرانی که بیش از 250 هزار کشته و بیش از 10 میلیون آواره به جای گذاشت، نشست وین بود.


چرا ایران به نشست وین دعوت شد؟
درخصوص دلایل حضور ایران در نشست وین مارتین شفر، سخنگوی وزارت خارجه آلمان گفت: توافق تاریخی هسته ای (ایران و 1+5)، فرصت رایزنی با ایران درباره مسائل منطقه از جمله سوریه را فراهم کرده و مشارکت ایران در گفتگوها تنها راه ممکن برای رفع بحران در سوریه است.
همچنین شبکه «الجزيره انگليسي» در ادعايي مضحک اعلام کرد: علت موافقت ايران با شرکت در گفتگوهاي سوريه، شهادت برخي فرماندهانش در اين کشور است .
سایت روزنامه یو اس ای تودی آمریکا حضور ایران در وین را موجب افزایش قدرت این کشور عنوان کرد و نوشت: با توجه به پیچیده بودن بحران سوریه و سیاست خارجی آمریکا در منطقه، اجازه دادن به ایران برای مشارکت در تعیین سرنوشت سوریه، تنها به افزایش قدرت منطقه ای تهران منجر می شود.
هافینگتون پست نیز در مقاله ای به قلم موسویان، مذاکره کننده ارشد سابق ایران نوشت: اگر عربستان تاکنون پیشنهادات ایران برای تعامل و گفت وگو را رد کرده است به این دلیل بوده که معتقد بود ایران دست برتر را در منطقه در اختیار دارد.
حاشیه های نشست وین
روزنامه آمریکایی «نیویورک تایمز» در بخشی از گزارش خود از مذاکرات وین درباره سوریه مینویسد: داغ ترین مباحثات، میان محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران و عادل الجبیر، همتای سعودی وی در گرفت. هر دوی آنها تحصیل کرده آمریکا هستند؛ ظریف در دانشگاه دِنور درس خوانده و جبیر در دانشگاه جرج تاون. همچنین هر دوی آنها ارتباطات عمیقی با ساختار حکومت آمریکا دارند. با این حال، تا همین چند روز پیش، سعودی ها از نشستن پای یک میز با ایرانی ها خودداری می کردند.
یک مقام آمریکایی می گوید: بخش اعظمی از مذاکرات روز جمعه، به گلهگذاری و اتهام زنی ظریف و جبیر به یکدیگر گذشته است. به گفته این مقام، همین امر سبب شد جان کری، وزیر خارجه آمریکا تلاش کند آنها را به پذیرش اصول کلی یک توافق متقاعد سازد.
در همین رابطه محمد جواد ظریف، وزیر خارجه کشورمان پس از بازگشت از وین در جمع خبرنگاران درباره مباحثاتی که بر سر میز مذاکره با دیگر اطراف حاضر درباره سوریه انجام گرفته بود، گفت: درباره سوریه بحثهای بسیار صریحی انجام شد و گروهی از شرکت کنندگان تلاش داشتند که باید راجع به آقای بشار اسد تصمیم گیری شود.
ظریف با اشاره به اینکه «ما چند نکته را در این جلسه تصحیح کردیم که در بیانیه نهایی نیز آمده است» گفت: اول اینکه ما گفتیم که طرفهای موضوع سوریه، مردم سوریه هستند و ما طرف و موضوع سوریه نیستیم، ما کسانی هستیم که در این جلسه جمع شدهایم برای اینکه کمک کنیم و تسهیل کنیم اجرای راه حل سیاسی برای سوریه را و طرف دعوای سوریه مردم سوریه هستند.
تحولات اخیری که در سوریه اتفاق افتاده ضرورت این نشست را هرچه بیشتر نمایان می کند؛ از طرفی حملات هوایی روسیه که عزم جدی در مبارزه با تروریسم را به نمایش گذاشت و مواضع همه تروریست ها در سوریه را هدف قرار داد، به محکم شدن پایه های دولت قانونی سوریه کمک شایانی کرد. از آن مهمتر فتوحات میدانی ارتش سوریه بود که با حمایت نیروهای مستشاری ایران محقق شد و غرب را مجاب کرد تا در بسیاری از اصولش در سوریه تغییر ایجاد کند.
با دعوت ایران به این نشست، نگرانی از حضور مجدد ایران و آمریکا بر سر یک میز تشدید شده است؛ البته جنس داده هایی که در موضوع سوریه رد و بدل می شود با گفتگوهای هسته ای بسیار متفاوت بوده و خطوط قرمز به صورت مستقیم تری با امنیت و منافع ملی گره خورده است. به همین دلیل پافشاری بر خطوط قرمز بسیار جدی تر از قبل ضرورت دارد. رهبر معظم انقلاب صبح امروز در دیدار وزیر امور خارجه و سفرای کشورمان بر این مساله تاکیده کرده و با رد مذاکره با امریکا درباره مسائل منطقه ای، خاطرنشان کردند: امریکایی ها، دنبال تحمیل منافع خود هستند نه حل مسائل، آنها می خواهند 60، 70 درصد خواسته هایشان را در مذاکره تحمیل کنند و بقیه اهدافشان را هم بطور غیرقانونی، عملاً اجرا و تحمیل کنند پس مذاکره چه معنایی دارد؟
دیدگاه تان را بنویسید