ادعای نیویورک تایمز: ایران، نطنز و فردو را بازسازی نمیکند /در عوض به سمت ساخت تاسیسات کوچکتر پراکنده خواهد رفت
نیویورک تایمز خاطرنشان کرد: ری تکیه پژوهشگر مسائل ایران در شورای روابط خارجی آمریکا که سالها برنامه هستهای ایران را دنبال کرده است. او میگوید: «به نظرم مسیری که در پیش داریم، ورود به مرحلهای جدید از گسترش برنامه هستهای ایران است، که در آن تلاشها در سطح کشور پراکنده شده و در تعداد زیادی کارگاه کوچک انجام میگیرد. چیزی که ایرانیها آموختهاند این است که حتی تأسیساتی را که داخل کوه میسازید، میشود بمباران کرد.»

روزنامه آمریکایی در گزارشی مدعی شد که ایران احتمالا تاسیسات نطنز و فردو را بازسازی نکرده و در عوض به سمت ساخت تاسیسات کوچکتر پراکنده در سرتاسر ایران اقدام خواهد کرد.
روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز در گزارشی از دیوید سَنگِر در روز 10 جولای (19 تیر1404) با بررسی سناریوهای پیش روی برنامه هستهای ایران اظهار داشت: یک مقام اسرائیلی میگوید، برخی از اورانیوم غنیشده ایران از حملات جان سالم بهدر برده است. ارزیابیها در حالی مطرح شده که کارشناسان در تلاشاند مشخص کنند بازسازی برنامه هستهای ایران پس از حملات آمریکا و اسرائیل چقدر زمان خواهد برد.
نیویورک تایمز اظهار داشت: اسرائیل به این نتیجه رسیده است که بخشی از ذخایر زیرزمینی اورانیوم غنیشده ایران که نزدیک به سطح تسلیحاتی است، از حملات آمریکا و اسرائیل در ماه گذشته جان سالم بهدر برده و ممکن است در دسترس مهندسان هستهای ایران باشد. این مطلب را یک مقام ارشد اسرائیلی اعلام کرده است. این مقام ارشد همچنین گفت که اسرائیل از اواخر سال گذشته میلادی، پس از مشاهده آنچه او «رقابت برای ساخت بمب به عنوان بخشی از یک پروژه مخفی ایرانی» توصیف کرد، حرکت به سوی اقدام نظامی علیه ایران را آغاز کرده است. این مقام به دلیل حساسیت اطلاعات، به شرط ناشناس ماندن سخن گفته است.
در ادامه این گزارش آمده است: در روزهای پیرامون حمله اسرائیل به ایران در اواسط ژوئن و تصمیم بعدی رئیسجمهور ترامپ برای پیوستن به این اقدام، مقامات اطلاعاتی آمریکا گفتند که هیچ شواهدی دال بر اقدام ایران برای تسلیح ذخایر اورانیوم نزدیک به سطح تسلیحاتی خود مشاهده نکردهاند. آمریکا دو سایت حساس غنیسازی ایران(شهید علیمحمدی فردو و شهید احمدی روشن نطنز) را با بمبهای 13 تنی نفوذکننده به پناهگاهها هدف قرار داد و همزمان، موجی از موشکهای تاماهاوک شلیکشده از زیردریاییها را به سمت سایت سومی(تاسیسات اتمی شهید رئیسی اصفهان) روانه کرد؛ جایی که امکان تبدیل سوخت به مصارف تسلیحاتی وجود داشت. مقام اسرائیلی گفت که مدارک گردآوریشده درباره این برنامه مخفی - که جزئیاتی از آن ارائه نکرد - بهطور کامل در اختیار ایالات متحده قرار گرفته است.
نیویورک تایمز با اشاره به تحلیل جامعه اطلاعاتی آمریکا درباره عدم حرکت ایران به سمت ساخت بمب مدعی شد: در مصاحبههایی که در ماه ژانویه انجام شد، مقامات آمریکایی گفتند باور ندارند که ایران هنوز در مسیر شتابزدهای برای ساخت سلاح قرار گرفته باشد، هرچند آنها از یک تلاش نوپا برای بررسی روشهایی «سریعتر و ابتدائیتر» برای ساخت بمب سخن گفتند. مدیر اطلاعات ملی ایالات متحده، تولسی گابارد، نیز در گزارشی به کنگره در ماه مارس اعلام کرد که هیچ نشانهای از تصمیم ایران برای ساخت سلاح هستهای مشاهده نکرده است - موضعی که مقامات اطلاعاتی در ماه ژوئن نیز تکرار کردند.
در این گزارش آمده است: اسرائیل، ایالات متحده و اکنون شمار فزایندهای از کارشناسان مستقل توافق دارند که تمام سانتریفیوژهای فعال ایران در نطنز و فردو - حدود
۱۸ هزار دستگاه که با سرعت فراصوت میچرخند - آسیب دیده یا نابود شدهاند و احتمالاً دیگر قابل تعمیر نیستند. اکنون پرسشی که در حال بررسی است این است که بازسازی بخشی یا همه این توانمندیها توسط ایران چقدر زمان خواهد برد.ترامپ همچنان بر این ادعا پافشاری دارد که برنامه هستهای ایران «نابود شده» و رهبران ایران پس از حملات هوائی آمریکا دیگر علاقهای به سلاح هستهای ندارند. وزیر دفاع، پیت هگسث، نیز گفته است که بمباران، سوخت و تجهیزات را در محافظتشدهترین سایت ایران، یعنی فردو، «زیر کوه دفن کرده و بهطور کامل نابود کرده است». دولت آمریکا در روز پنجشنبه نیز همین موضع را حفظ کرد. آنا کلی، سخنگوی کاخ سفید، گفت: «همانطور که رئیسجمهور ترامپ بارها گفته است، عملیات «چکش نیمهشب» تأسیسات هستهای ایران را بهطور کامل نابود کرد.»
مقام صهیونیست: محل ذخیرهسازی در اصفهان آنقدر عمیق بوده که حتی قویترین سلاحهای آمریکایی هم نتوانستهاند
آن را نابود کنند
نیویورک تایمز در ادامه با اشاره به مواضع گروسی گفت: با این حال، در یک نکته - اینکه آیا ایران بخش بزرگی از ذخایر اورانیوم غنیشده
۶۰ درصد خود را درست پیش از حمله آمریکا در بامداد ۲۲ ژوئن در تهران جابهجا کرده بود یا نه - ارزیابی اسرائیل با نتیجهگیری رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، متفاوت است.
گروسی گفته است که معتقد است بخش زیادی از ذخایری که در اصفهان نگهداری میشد، پیش از حملات اسرائیل و آمریکا از آن محل منتقل شده است. اما مقام ارشد اسرائیلی مدعی است که هیچ چیزی جابهجا نشده است.
به گفته این مقام، محل ذخیرهسازی در اصفهان آنقدر عمیق بوده که حتی قویترین سلاحهای آمریکایی هم نتوانستهاند آن را نابود
کنند. در ادامه این گزارش آمده است: از آن زمان، ایران بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی را که هنگام حملات اسرائیل و آمریکا در تهران حضور داشتند، اخراج کرده و برخی از دوربینها و دستگاههای نظارتی باقیمانده آژانس را نیز خاموش کرده است؛ اقدامی که موثرترین پنجره غرب به فعالیتهای ایران را مسدود کرده است. در نتیجه، این آژانس که زیرمجموعه سازمان ملل متحد است، عملاً
کور شده است.
نیویورک تایمز خاطرنشان کرد: ری تکیه پژوهشگر مسائل ایران در شورای روابط خارجی آمریکا که سالها برنامه هستهای ایران را دنبال کرده است. او میگوید: «به نظرم مسیری که در پیش داریم، ورود به مرحلهای جدید از گسترش برنامه هستهای ایران است، که در آن تلاشها در سطح کشور پراکنده شده و در تعداد زیادی کارگاه کوچک انجام میگیرد. چیزی که ایرانیها آموختهاند این است که حتی تأسیساتی را که داخل کوه میسازید، میشود بمباران کرد.» اگر پیشبینی آقای تکیه درست باشد - و طی دو هفته اخیر، چندین مقام اطلاعاتی آمریکایی، بریتانیایی و اروپایی نیز آن را تأیید کردهاند - اسرائیل و ایالات متحده ممکن است وارد دورهای جدید از بازی «موش و گربه» با ایران شوند. به نظر میرسد ایران قصد ندارد سایتهای هستهای خود در فردو یا نطنز را بازسازی کند.
در پایان این گزارش آمده است: آنچه همچنان به گفته مقامات آمریکایی و بریتانیایی نامشخص است این است که ایران با چه سرعتی میتواند تأسیسات از دسترفته را بازسازی کند و آیا میتواند این کار را بهصورت مخفیانه انجام دهد تا از حملهای دیگر جلوگیری کند. در سالهای منتهی به این حملات، ایران در حال حفر دو تأسیسات هستهای عمیق زیرزمینی بود؛ یکی در نزدیکی آزمایشگاههای اصفهان و دیگری در نطنز. هیچکدام از این دو هدف حملات اسرائیل و آمریکا قرار نگرفتند. مشخص نیست که ایران چند سانتریفیوژ جدید در کارگاههای مختلف کشور در حال ساخت داشته، یا اینکه چه زمانی آماده نصب خواهند بود.
دیدگاه تان را بنویسید