راههای روسیه، ترکیه و ایران در سوریه از یکدیگر جدا میشود؟
امریکا در این تردید دارد که گروه سه کشور در مذاکرات آستانه متشکل از روسیه، ترکیه و ایران قادر به ادامه فعالیت خود در راستای حل و فصل بحران سوریه باشند. در محافل کارشناسی خاطر نشان میکنند: اتحاد گروه سه کشور با تهدید مواجه شده است و علت اصلی آن، طرحهای دمشق برای آغاز حمله جدید علیه شورشیان است.

پایگاه خبری تحلیلی فردا: امریکا در این تردید دارد که گروه سه کشور در مذاکرات آستانه متشکل از روسیه، ترکیه و ایران قادر به ادامه فعالیت خود در راستای حل و فصل بحران سوریه باشند. در محافل کارشناسی خاطر نشان میکنند: اتحاد گروه سه کشور با تهدید مواجه شده است و علت اصلی آن، طرحهای دمشق برای آغاز حمله جدید علیه شورشیان است.
یکی از مقامات در وزارت امور خارجه امریکا گفت: «ما از هر گونه روند طولانی مدت در راستای تنش زدایی در سوریه که به فراهم آوردن شرایط برای انتقال سیاسی براساس قطعنامه ٢٢٥٤ شورای امنیت سازمان ملل متحد کمک کند، استقبال میکنیم. اما، با توجه به نقض رژیم آتش بس در جنوب غربی سوریه، ما شاهد آن دست از اقدامات روسیه و ایران هستیم که به هیچ وجه در توقف حملات کارساز نیستند». این منبع مسکو، آنکارا و تهران را به انتقال تلاشهای خود به چارچوب روند ژنو فرا میخواند. میبایست خاطر نشان کرد که دیدار در چارچوب «آستانه» قرار است، در روزهای ٣١ - ٣٠ ماه ژوئیه در سوچی برگزار شود. در این دیدار، معاونهای وزیران امور خارجه روسیه، ایران و ترکیه و همچنین، هیاتهایی از دمشق، مخالفان سوری و ناظرانی از سازمان ملل متحد و نمایندگانی از اردن شرکت خواهند داشت.
گفتنی است که بعید به نظر میرسد، این سه کشور موفق به حل و فصل مساله پیرامون سرنوشت استان ادلب شوند که در دست شورشیان قرار دارد. در این زمینه، کیریل سمنوف، کارشناس شورای روسیه در امور بین الملل، به نشریه «نزاویسیمایا گازتا» گفت: «در سوچی، اوضاع پیرامون ادلب بحث و بررسی خواهد شد که قرار است، بلافاصله بعد از پایان جنگ در جنوب سوریه، عملیات نظامی در این منطقه آغاز شود. ترکها میخواهند مانع از آغاز چنین عملیاتی شوند و براساس برخی از خبرهای منتشر شده، پیشنهاداتی را به روسیه ارائه کرده اند. ترکیه میخواهد تا مساله ادلب در چارچوب گروه سه کشور روند آستانه حل و فصل شود و نه، در چارچوب محور تهران - دمشق - مسکو».
در هفته گذشته، بشار اسد، رئیس جمهور سوریه، تصریح کرد که ادلب به زودی، به هدف جدید ارتش و نیروهای قانونی سوریه تبدیل خواهد شد. احتمال دارد که رئیس جمهور سوریه بخواهد مناطق شمال شرقی این کشور را که تحت کنترل تشکیلات متحد با امریکا قرار دارد، آزاد کند.
گفتنی است که در دیدار سوچی، مساله پیرامون پناهجویان نیز مطرح خواهد شد. در هفته گذشته، سرگی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، و والری گراسیموف، رئیس ستاد مشترک ارتش روسیه، به اسرائیل، آلمان و فرانسه سفر کردند. پیرامون این سفرها کمترین اطلاعات رسمی منتشر نشده است و این امر به شایعات پیرامون دلایل واقعی این سفرها دامن میزند. فقط گفته شده است که در کانون مذاکرات لاوروف، گراسیموف و دولتهای آلمان و فرانسه، مساله پیرامون پناهجویان و بازگشت آنان به سوریه قرار داشته است.
فردریک هوف، نماینده سابق وزارت امور خارجه امریکا در امور پیرامون سوریه، میگوید که در حال حاضر، کاخ کرملین میخواهد به دمشق در راستای بازسازی سوریه کمک کند و از این رو، در غرب، مساله پناهجویان را مطرح کرده است. روسیه میداند که ابعاد بازسازی سوریه گسترده است. امکانات روسیه برای تامین این نیازها بسیار محدود است. ایران، متحد روسیه در سوریه، نیز نمیخواهد در بازسازی سوریه نقشی داشته باشد. معضل کاخ کرملین این است که چگونه کشورها را به سرمایه گذاری در کشوری متقاعد سازد که در آنجا، خانوادهها و افرادی سکونت خواهند داشت که به عدم صلاحیت و کاردانی شهرت دارند.
در این رابطه، به بازگشت پناهجویان اشاره میشود. این تفکر مطرح است که غرب و کشورهای همسایه سوریه را به این موضوع متقاعد سازند که اگر در سوریه سرمایه گذاری نکنند، پناهجویان به خانه هایشان باز نخواهند گشت. بلی، بازگشت میلیونها نفر پناهجوی سوری به کشورشان پر اهمیت است، به ویژه برای کشورهای غربی و با توجه به مشکلات کشورهای غربی در رابطه با پناهجویان. در این راستا، این احتمال قوت میگیرد که کشورهای غربی در روند بازسازی سوریه سرمایه گذاری خواهند کرد.
ایگور سوبوتین، نزاویسمایا گازتا (روسیه)، ٣٠ جولای ٢٠١٨ ترجمه: وزارت ارشاد
دیدگاه تان را بنویسید