۵ درس درباره مک کنزی
فشارهای سیاسی و رسانهای مخالفین اردوغان، موجب عقب نشینی او از همکاری با شرکت مشاور اقتصادی مک کنزی آمریکا شد و این مسئله مورد توجه بسیاری از ستون نویسان ترکیه قرار گرفته است.

خبرگزاری تسنیم: ستون نویسهای روزنامههای ترکیه که در زبان ترکیه از آنان به عنوان «گوشه نویس» یاد میشود، نقش مهمی در هدایت افکار عمومی ترکیه و بالا رفتن میزان محبوبیت و فروش روزنامههای این کشور دارند. تسنیم هر هفته دو بار، گزیدههایی از مهمترین ستونهای روزنامههای ترکیه را به خوانندگان خود ارائه میدهد.
نخستین عقبنشینی در نظام سیاسی جدید ترکیه یالچین دوغان / پایگاه اینترنتی خبری تحلیلی ۲۴
او بدون اجازه پدر زن گرامی، حتی نمیتواند یک قدم بردارد. اگر پدر زن اجازه ندهد، کاری نمیکند و هر تصمیمی که بدون مشورت پدر زن بگیرد باید باطل شود. مخصوصاً اگر پای مسئله مهمی همچون سپردن نظام اقتصادی کشور به یک شرکت خارجی در میان باشد حتماً جواب آری و رخصت پدر زن لازم است چراکه چنین تصمیمی علاوه بر محور اقتصادی ابعاد سیاسی و ایدئولوژیک هم دارد.
پدرزن کیست؟ رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه؛ و داماد کیست؟ داماد هم کسی نیست جز برات آلبایراک، وزیر مالی و دارایی ترکیه که باید در تمام مسائل و تصمیم گیریهای سیاسی و اقتصادی همواره از اردوغان کسب رخصت کند.
۱۰ روز پیش بود که جناب داماد در یک گفتوگوی رسانهای اعلام کرد تیم اقتصادی او به منظور رسیدن به نتایج روشن و جدید، از یک شرکت مشاوره اقتصادی آمریکایی به نام مک کنزی کمک میگیرد. پس از اعلام این خبر بسیاری از احزاب و رسانههای ترکیه به جناب داماد حمله ور شدند و این اقدام را مانند یک خیانت بزرگ توصیف کردند و چنین نشان دادند که اقتصاد ترکیه به آمریکاییها تسلیم میشود.
این شد که اردوغان در یک سخنرانی از این تصمیم آلبایراک عقبنشینی کرد و رسماً از این موضوع خبر داد که همکاری با شرکت آمریکایی خاتمه یافته است. در مسائل دیگر نیز نه تنها داماد اردوغان، بلکه دولت باغچلی نیز در موقعیت آفساید قرار میگیرند و رئیسجمهور، به داده آنها میرسد. به عبارت دیگر میتوان گفت: انصراف از همکاری با این شرکت آمریکایی، نخستین عقبنشینی نظام سیاسی جدید ترکی است.
دلار و ترکیه آتاانل بهرام اوغلو/ روزنامه جمهوریت سقوط ارزش پول ملی ما در برابر دلار، گرانی و بالا رفتن قیمتها، به یک رویداد روزانه تبدیل شده است. از نخ و سوزن گرفته تا هر وسیله دیگری ما تمام کالاهایمان را از کشورهای خارجی تامین میکنیم و از آنجایی که ما به ازای این کالاها با دلار پرداخت میشود، در نتیجه انواع و اقسام ملزومات زندگی روز به روز گرانتر میشود. مخصوصاً وقتی که به کشورهای خارجی سفر میکنیم، میبینیم که ارزش پول ملی ما به طرز وحشتناک و شرم آوری پایین آمده و تامین هر کالایی برای ما دشوار است.
افرادی که مانند من در وضعیت اقتصادی متوسط و اندکی متوسط به بالا هستند، پیشتر به هر بهانه کوچکی میتوانستند به کشورهای خارجی بروند و هر کالایی را که دلشان میخواست، با قیمت پایین و در حد درآمدهای مردم همان کشور تامین کنند، اما حالا وضعیت ما طوری است که در کشورهای خارجی، حتی به زحمت میتوانیم یک فنجان قهوه بنوشیم.
چراکه اختلاف ارزش نرخ پول ما و ارزهای خارجی بسیار بالاست، اما متاسفانه کسانی که مسئول سقوط ارزش ملی پول ترکیه بوده و مکلف به حل این بحران اقتصادی هستند، با استفاده از روشهای مبتنی بر قدرت، با همه چیز به شکل خشن برخورد میکنند و تصور میکنند که با راهکارهای دستوری، میتوانند ارزش پول ملی را بازگردانند. در چنین شرایطی، هیچ حرفی از این عوام فریبانهتر نیست که بگویید: اگر آنها دلار دارند ما هم الله را داریم. پنج درس درباره مک کنزی احمد هاکان/ روزنامه حریت ۱. اگر واقعاً آنگونه که نشان میدهی تابع بدون قید و شرط دستورات رئیس (اردوغان) هستی، رئیس هر جا باشد تو هم همانجا هستی و رئیس هرچه بگوید تو هم همان را میپذیری، در این صورت نباید در ابلاغ تصمیمات مهم، شتابزده عمل کنی و حرف آخر را بزنی. همواره باید قبل از اعلام تصمیم، مشورت نهایی را از او بگیری و یادت نرود که نباید به شکل ناگهانی همه چیز را اعلام کرد. ۲. اگر آدمی هستی که به برداشت و فکر شخصی خودت اهمیت و بها میدهی، باید همین حالا هم بگویی من فکر میکردم همکاری با شرکت مک کنزی چیز بدی نیست و حالا هم به همان شکل فکر میکنم. ۳. اگر باز هم آدمی هستی که برای فکر و نظر خودت ارزش قائل هستی، باز هم باید بگویی، قطع رابطه ما با این شرکت، خوب نیست. چرا که از نظر اطمینان بخشیدن به شرکتهای سرمایه گذار خارجی، بد نبود. ۴. در یک گوشه ذهنت، به مخالفین این تصمیم هم حق بده و اجازه بده آنها فکر کنند که داشتن ارتباط با این شرکت آمریکایی، میتواند پیامدهای بدی هم داشته باشد. لازم نیست به شکل ناگهانی و فوری به همه حرفها و نظرات پاسخ داد. ۵. ژنرال کنعان اورن مسئول و مجری کودتای نظامی سال ۱۹۸۰ میلادی ترکیه کتابی دارد با این عنوان: «چه میگفتند؟ چه گفتند؟ چه میگویند؟» او در این کتاب، بسیاری از قلمهای مهم ترکیه را رسوا کرده است. باید تلاش کنی هیچگاه به موضوع و سرفصل مشابه چنین کتابی تبدیل نشوی. ستون نویس روزنامه حریت، بدون آن که اسمی از برات آلبایراک وزیر امور دارایی و مالی ترکیه بیاورد، جملات خود را به گونهای نوشته که به خوبی میتوان تشخیص داد مخاطب این جملات شخص وزیر است. ساعت شنی اروپا سعادت اروچ/ روزنامه استار اتحادیه اروپا به خاطر دو مسئله مهم در کانون بحران قرار گرفته است. یکی از آنها مسئله مهاجرین یا آوارگان و دوم، پرونده برگزیت یا جدا شدن انگلستان از این اتحادیه است. در چنین شرایط حساسی اتحادیه اروپا بر سر یک پیچ تاریخی اخلاقی، روابط خود را با ترکیه بهتر کرده است و به نظر میرسد شاهد یکی از دو رویانهترین مواضع تاریخ اروپا هستیم. ما شاهد این هستیم که اتحادیه اروپا به یک شکل مزورانه در مورد عضویت ترکیه در اتحادیه تصمیم میگیرد. آنها از ۲۰ سال پیش تاکنون در حال تعلل و وقت کشی و نوشتن گزارشهای مفصل در مورد میزان پیشرفت ترکیه در مسیر پیوستن به اتحادیه اروپا هستند و به راستی چرا چنین دوران طولانی باید سپری شود؟
دیدگاه تان را بنویسید