ایران روابط خود با انگلستان را کاهش میدهد
روزنامه انگلیسی گاردین مدعی شده ایران جانشینی برای سفیر فعلی در لندن معرفی نکرده، سفیری که بزودی به تهران برمیگردد. این روزنامه این اتفاق را نشانهای از احتمال کاهش سطح روابط دو کشور دانسته است.

یک روزنامه بریتانیایی مدعی شد سطح روابط دیپلماتیک تهران - لندن با عدم معرفی سفیر جدید ایران کاهش خواهد یافت. به گزارش «فردا»، روزنامه گاردین در گزارش خود نوشته با پایان ماموریت رسول موحدیان، سفیر فعلی ایران در بریتانیا، ایران هنوز جایگزینی برای وی معرفی نکرده است. به نوشته گاردین، آقای موحدیان تا دو هفته دیگر لندن را ترک میکند و به ایران بازمیگردد. هنوز وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران به این خبر واکنشی نشان نداده است. اما یک مقام وزارت خارجه بریتانیا ضمن تائید خبر پایان ماموریت سفیر فعلی جمهوری اسلامی ایران در لندن، از جانشین وی اظهار بیاطلاعی کرد. گاردین به نقل از مقامات این کشور گفته عدم انتخاب جانشین برای رسول موحديان، تاثیر فوری در روابط جاری و روزانه دو کشور نخواهد داشت. سال گذشته قرار بود مهدی صفری، از معاونان پیشین وزارت امور خارجه عازم لندن شود اما وی به سفارت ایران در چین منصوب شد. هیچگاه رابطه تهران - لندن رابطهی دلخواه بریتانیاییها و رابطهای آرام نبوده است؛ اما چند ماه اخیر را میتوان یکی از پرفراز و نشیبترین روزهای این رابطه
دانست. تنش در رابطه تهران - لندن شاید قدمتی به اندازه تاریخ داشته باشد؛ تاریخی که در آن همواره دخالت «انگلیسیها» در امور داخلی ایران مطرح بوده است. در 30 سال اخیر و پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران نیز این دخالتها ، بنابر اسناد و شواهد، افزایش یافت. اوج این تنشها را میتوان در روزهای پس از انتخابات ریاست جمهوری دهم مشاهده کرد که وزیر امور خارجه اسلامی ایران و وزیر اطلاعات به افشاگری در مورد نقش این کشور در وقایع پس از انتخابات اشاره کردند. در پی این وقایع، چند تن از کارمندان سفارت بریتانیا در تهران بازداشت شدند که در نهایت تنها یک تن از آنان در دادگاه مربوطه شرکت نمود و اتهامات خویش را پذیرفت. مقامات ایران همواره تاکید کردهاند که بخش فارسی بی.بی.سی که به بازوی رسانهای - فرهنگی وزارت خارجه بریتانیا شهرت دارد نیز در وقایع اخیر نقش داشته و تنها یک کانال خبررسانی نیست. مسئله باغ قلهک نیز در کنار مشکلات و بهانهگیریهای همیشگی غرب با نظام جمهوریاسلامی ایران نیز در رابطه ایران و انگلیس خودنمایی میکند. رئیسجمهور نیز به هنگام پذیرش استوارنامه سفیر جدید بریتانیا در تهران نیز به این تنشها و دخالتها تحت
عنوان «خاطرات منفی» اشاره کرد. وی با بيان اينكه ملت ايران از رابطه با دولت انگلستان خاطرات منفي زيادي در ذهن دارند، اظهار داشت: البته در مسير توسعه روابط نگاه ما به آينده است و اميدواريم دولت انگليس از گذشته خود تجربه خوبي گرفته باشد و در مسير اصلاح رفتارهاي گذشته خود گام بردارد. از اين رو مهمترين ماموريت شما به عنوان يك سفير اين است كه اين خاطرات منفي را به خاطره مثبت تبديل كنيد. کاهش روابط دوجانبه در پی وقایع سال گذشته ایران و همچنین تحریمهای جدید که بریتانیا حامی آنها است، مجلس شورای اسلامی خواستار کاهش روابط دیپلماتیک دو کشور شد. دی ماه گذشته، طرح یک فوریتی بازنگری روابط با دولت بریتانیا در مجلس تصویب شد اما رئیس مجلس گفت با توجه به «حساسیت و جدیت» موضوع، بررسیهای بیشتری در کمیسیونهای مربوطه، وزارت خارجه و شورای عالی امنیت ملی صورت گیرد. با اين حال سخنگوی وزارت امور خارجه ايران، اعلام کرد که «بحث کاهش روابط با لندن در دستور کار وزارت خارجه قرار ندارد». غلامعلی حداد عادل، رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی کاهش رابطه با بریتانیا را «جدی» دانسته بود و صرف نظر از آن را منوط به «تجدید نظر جدی»
دولت انگلیس عنوان کرد. تا کنون طرحهای مختلفی همچون کاهش روابط اقتصادی، کاهش اعزام دانشجو و یا مبادلات فرهنگی برای کاهش رابطه با بریتانیا مطرح شده است. این در حالی است که هفته گذشته، موزه بریتانیا منشور کوروش را برای ۴ ماه به ایران آورد. رئیس موزه بریتانیا ابراز امیدواری کرده بود که این اقدام منجر به «افزایش تبادلات فرهنگی دو کشور» و «بهبود روابط ایران و بریتانیا» گردد.
دیدگاه تان را بنویسید